Finisben a román templomoszaurusz építése

Még idén befejezik Bukarestben az nemzet megváltásának katedrálisa címen épülő, gigantikusan nagy templom építését. A beruházás költségéből fel lehetne építeni egy újabb Duna-hidat Budapesten.
Komócsin Sándor, 2018. július 25. szerda, 09:53
Fotó: Shutterstock

Még Nagy-Románia létrejöttének 100. évfordulója előtt át akarják adni Bukarestben a nemzet megváltásának katedrálisaként emlegetett gigantikus ortodox templomot - írja a Magyar Idők. A beruházás összértéke várhatóan eléri a 200 millió eurót (65 milliárd forint, nagyjából a 2008-ban átadott budapesti Megyeri-híd költsége).

A székesegyház irdatlan tömbként fog a román főváros fölé tornyosulni. Magassága 120 méter lesz, alapterülete 38 ezer négyzetméter. (Budapesten csak terveztek ilyen magas toronyházakat, az építmény alapterülete alapján az angyalföldi Duna Plazával van egy méretnagyságrendben.)

A templomoszaurusz alá kerül többek között 42 kripta, négy atombunker és egy múzeum is. Harangjának átmérője három méter, súlya 25 tonna. Ez a legnagyobb harang Európában.

Romániában sokan vitatják, hogy az ortodox egyháznak jár-e a templomépítésekre és -felújításokra kapott állami támogatás, miközben különböző vállalkozásain keresztül jelentős profitszerző tevékenységet folytat.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK