Román beismerés: nem tartható a hiánycél

A román kormány bejelentette, hogy kérelmezni fogja a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), hogy magasabb idei költségvetési hiányt engedélyezzen számára 2009-ben.
NAPI, 2009. július 30. csütörtök, 11:52
Fotó:

A kelet-balkáni ország 4,6 százalékos idei GDP-arányos költségvetési hiányszámot célzott meg erre az évre, és ezen, valamint a következő héten vitatja meg az IMF-fel a részleteket - közölte Gheorghe Pogea pénzügyminiszter. Bár Pogea nem említett konkrét számokat, értesülések szerint a románok körülbelül 5,5 százalékra emelnék az új célszámot. Ezt támasztja alá az is, hogy a miniszter szerint az első félévben a büdzsé hiánya a nemzeti össztermék 2,7 százalékát érte el.

A tárca vezetője szerint a román költségvetés bevételei a válság miatt az első félévben 5,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi értéktől, és ha másért nem, legalább ennek ellensúlyozására szeretnék a nagyobb hiányszámot elfogadtatni - fogalmazott Pogea.

Románia márciusban állapodott meg az IMF-fel egy mintegy 20 milliárd euró nagyságrendű nemzetközi hitelcsomagról, elsősorban a folyó mérleg és a büdzsé állapotának romlására hivatkozva. Tavaly egyébként 4,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal zárt Románia.

Az IMF küldöttsége szerdától tartózkodik Bukarestben, hogy megvitassa a kormány gazdasági elképzeléseit és hogy felülvizsgálják a kölcsön feltételeit.

Az eddig meghozott intézkedések között szerepel, hogy a román állami alkalmazottak fizetését befagyasztották, adót emeltek, és új adót is bevezettek a szolgáltatások területén, ám mindez így is kevésnek bizonyulhat a korábbi forgatókönyv teljesüléséhez.

Az első negyedben a román gazdaság 6,2 százalékkal zsugorodott, miután tavaly az év egészében még 7,1 százalékos GDP-bővülést tudott felmutatni, ami akkor a legnagyobb gazdasági növekedésnek számított az Unióban. Az IMF jelenleg úgy becsüli, hogy 2009-ben Románia gazdasága összességében 4,1 százalékkal megy össze.

HOZZÁSZÓLÁSOK