BUX
38849

Román nem a közös román-magyar Gozsdu Közalapítványra

A román képviselőház elutasította a Gozsdu Közalapítványról szóló román-magyar megállapodás ratifikálását - adta hírül a nol.hu az MTI-re hivatkozva.

NAPI Online, 2006. március 30. csütörtök, 18:54

Egyetlen szavazatkülönbséggel bukott el a román képviselőházban az a törvénytervezet, amely a közös Gozsdu Közalapítványról szóló román-magyar kormányközi megállapodást szentesítette volna.

Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezetője szerint az eredmény "egy abszolút nacionalista hangvételű vita végkifejleteként" született meg.

Márton Árpád hozzátette: kormányoldalról a Demokrata Párt (PD) képviselői közül hatan szavaztak nemmel, a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) egy képviselő nem adott le szavazatot, egy pedig tartózkodott, a Konzervatív Párt (PC) két parlamenti tagja ellenszavazattal élt, egy tartózkodott. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nagy-Románia Párt (PRM) frakcióinak tagjai pedig testületileg utasították el a tervezetet.

Az október 20-i bukaresti román-magyar kormányülésen aláírt kormányközi egyezményt a magyar országgyűlés már novemberben elfogadta, a bukaresti ratifikációs folyamat azonban elakadt.

A kétoldalú megállapodás parlamenti jóváhagyásában a szenátusé a jogerős végső döntés. Az ott sorra kerülő vitáról és a majdani végszavazásról szólva Markó Béla, az RMDSZ elnöke román hírforrásoknak adott nyilatkozatában hangot adott reményének, hogy a kormányoldalnak sikerül összeszednie magát, és végül sikerre viszi az egyezmény szentesítését.