Bulgária 3,5, Magyarország 10, az EU tagállamok pedig GDP arányosan átlagban 13 százalékkal több adót hajtanak be, mint Románia - írta a Maszol. Romániában 1995-ben az államkasszába befolyó adó jellegű jövedelmek, a társadalombiztosítási és egészségbiztosítási járulékot is beleértve, a bruttó hazai termék (GDP) 27,8 százalékát tették ki. 2000-re ez az arány 30,6 százalékra emelkedett, ám 2009-re 25,9 százalékra esett vissza.

Ebben a folyamatban szerepe volt a globális pénzügyi válságnak is, amely 2009-ben tetőzött, azonban a gazdaság fellendülése semmiféle fellendülést nem hozott ezen a téren: az Eurostat adatai szerint 2017-ben minden korábbinál alacsonyabb szintre, 25,8 százalékra süllyedt a behajtott adók aránya a bruttó hazai termékhez képest, s tavaly is csak 26,8 százalékot tett ki.

Az adóbehajtás hatékonyságának romlása részben az elmúlt években végrehajtott adómérséklések következménye, ám ez nem hozta azt, amit vártak tőle, nevezetesen a gazdaság kifehéredését. Ez ellensúlyozhatta volna az alacsonyabb adókulcs miatti bevételkieséseket. Az adóbehajtás hatékonyabbá tétele érdekében a közeljövőben valamennyi kasszagépet össze fogják kötni az adóhatóság szervereivel, s az adóhivatalnak online hozzáférése lesz a cégek könyveléséhez.