Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fontosabb romániai munkáltatói szervezetek és kereskedelmi kamarák vezetőit tömörítő Koalíció Románia Fejlesztéséért olyan borravalóadó bevezetését javasolja, amelyben külön számlán tüntetnék fel a borravalót. Ez után a jövedelem után sem áfát, sem tb-járulékot nem kéne fizetni, csak a tízszázalékos jövedelemadót számolnák fel utána - írta a Maszol. Ez a jövedelem így nem számítana bele a nyugdíjra jogosító jövedelmekbe.

A megadóztatott borravalót az alkalmazottak között osztanák szét, a munkaadó nem részesülne belőle, csak biztosítaná, hogy a tízszázalékos adó az adóhatósághoz kerüljön. A munkavállalóknak év végén kellene bevallaniuk a borravalóból befolyó összeget, mint fizetésen kívüli jövedelmet.

A Koalíció Románia Fejlesztéséért szerint az új adóval a munkaadók azért járnának jól, mert legálisan tudnák kipótolni a vendéglátóipar alacsony fizetéseit. Ha például egy pincér jelenleg nettó 2000 lejt (135 ezer forint) kap havonta fizetésként, ez azt jelenti, hogy a munkaadónak további 1400 lejt kell előteremtenie, hogy kifizesse a 35 százalékos társadalombiztosítást és a 10 százalékos jövedelemadót. Így igen sokba kerül minden béremelés.

A hotelek és éttermek munkáltatóinak szakmai szervezete, a HORA többször is rámutatott, hogy a vendéglátóiparban a vendégek több mint fele elektronikus úton fizet. Dragoș Petrescu elnök szerint ezzel összefüggésbe hozható, hogy egyre kevesebben adnak borravalót, a jelenlegi szabályozás ugyanis nem teszi lehetővé elektronikus fizetés esetén egy olyan összeg átutalását, amely eltér a nyugtán szereplőtől.

Ugyanakkor a HORA felhívja a figyelmet arra, hogy a borravaló akkor működik jól, ha a vendég eldöntheti, hogy ad-e ilyen pluszt vagy sem, azaz nem körtelezően fizetendő szervizdíj.