Borravalóadó - itt a megoldás

A romániai kereskedelmi kamarák vezetői borravalóadó bevezetését javasolják, amely lehetővé tenné, hogy a bankkártyával fizető vendégek is kiegészíthessék éttermi számlájukat a személyzetnek adott pluszpénzzel.
Barabás Júlia, 2019. augusztus 17. szombat, 19:21
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A fontosabb romániai munkáltatói szervezetek és kereskedelmi kamarák vezetőit tömörítő Koalíció Románia Fejlesztéséért olyan borravalóadó bevezetését javasolja, amelyben külön számlán tüntetnék fel a borravalót. Ez után a jövedelem után sem áfát, sem tb-járulékot nem kéne fizetni, csak a tízszázalékos jövedelemadót számolnák fel utána - írta a Maszol. Ez a jövedelem így nem számítana bele a nyugdíjra jogosító jövedelmekbe.

A megadóztatott borravalót az alkalmazottak között osztanák szét, a munkaadó nem részesülne belőle, csak biztosítaná, hogy a tízszázalékos adó az adóhatósághoz kerüljön. A munkavállalóknak év végén kellene bevallaniuk a borravalóból befolyó összeget, mint fizetésen kívüli jövedelmet.

A Koalíció Románia Fejlesztéséért szerint az új adóval a munkaadók azért járnának jól, mert legálisan tudnák kipótolni a vendéglátóipar alacsony fizetéseit. Ha például egy pincér jelenleg nettó 2000 lejt (135 ezer forint) kap havonta fizetésként, ez azt jelenti, hogy a munkaadónak további 1400 lejt kell előteremtenie, hogy kifizesse a 35 százalékos társadalombiztosítást és a 10 százalékos jövedelemadót. Így igen sokba kerül minden béremelés.

A hotelek és éttermek munkáltatóinak szakmai szervezete, a HORA többször is rámutatott, hogy a vendéglátóiparban a vendégek több mint fele elektronikus úton fizet. Dragoș Petrescu elnök szerint ezzel összefüggésbe hozható, hogy egyre kevesebben adnak borravalót, a jelenlegi szabályozás ugyanis nem teszi lehetővé elektronikus fizetés esetén egy olyan összeg átutalását, amely eltér a nyugtán szereplőtől.

Ugyanakkor a HORA felhívja a figyelmet arra, hogy a borravaló akkor működik jól, ha a vendég eldöntheti, hogy ad-e ilyen pluszt vagy sem, azaz nem körtelezően fizetendő szervizdíj.

HOZZÁSZÓLÁSOK