A január elsejétől befagyasztott - lakossági felhasználású földgáz ára 2022 február végéig nem változik Romániában - írja az MTI.

Az ANRE ár- és ajánlat-összehasonlító programot bocsátott azon fogyasztók rendelkezésére, akik a szolgáltatóváltás mellett döntöttek, azok pedig, akik a szabadpiacon lévő valamely más szolgáltatót választották, és elhagyták a hagyományos szolgáltatót, visszatérhetnek a hatóságilag szabályozott árakra.

A dokumentum szerint hasonlóan kell eljárni a földgáz esetében is, és a jelenlegi szolgáltatónak törvényes kötelessége, hogy a fogyasztó kérésére megnevezze azt a szolgáltatót, amely államilag szabályozott áron szállítja a gázt.

A tavaly év végén kiadott a 114-es sürgősségi kormányrendelet külön illetéket vetett ki az energia-, a távközlési- és a bankszektor szereplőire. Az energiaiparban ez az illeték a forgalom 2 százaléka, míg a távközlésben 3 százaléka, a korábbi 0,4 százalékhoz képest - emlékeztet az Agerpres hírügynökség.

A bukaresti kormány tavaly december 21-én lepte meg a romániai gazdasági szereplőket a média által "kapzsisági rendeletként" emlegetett, pénzügyi és adóügyi intézkedések egész sorát, köztük a bankok által fizetendő, úgynevezett kapzsisági illetéket - január elsejétől bevezető jogszabállyal.

Ekkor jelentették be Bukarestben, hogy a lakossági felhasználású földgáz és villamos-energia árát három évre, 2022-ig befagyasztják. A földgáznál a megawattóránként 68 lejes (4528 forint) hatósági árat a tárolási költséggel igazítják ki. A villamos energia árának felső határát az ANRE fogja megállapítani, erről azonban még nem született döntés. Az árszabályozás módszertanáról szóló tervezetet a hónap végéig közvitára bocsátották a hatóság honlapján.