Figyelmeztetés a román gazdaságnak

A román gazdaság egyre inkább túlfűtötté válik, aminek súlyos következményei lehetnek, a lakosság életszínvonala hirtelen megrendülésére számíthat.
Barabás Júlia, 2019. június 17. hétfő, 06:20
Fotó: Reuters

A román gazdaság egyre inkább a túlfűtöttség jeleit mutatja, amelyet a friss makrogazdasági adatok is visszaigazolnak - írta a Maszol. A román külkereskedelmi mérleg hiánya csaknem 35 százalékkal, 5 milliárd euró fölé nőtt az idei első négy hónapban a tavalyi azonos időszakhoz képest. A deficit 1,3 milliárd euróval volt nagyobb, mint tavaly január és április között.

A román gazdaságot pörgeti a belső kereslet szárnyalása, mindeközben azonban az egyensúlyi mutatók folyamatosan romlanak. A külkereskedelmi mérleg hiánya azért mélyült, mert a behozatal továbbra is gyorsabb ütemben nőtt, mint a kivitel. Az import 8,3 százalékkal 28,1 milliárd euróra, míg az export 3,8 százalékkal 23,07 milliárd euróra bővült.

Mindez a fizetési mérlegre is kedvezőtlen hatással van, ami a romló költségvetési pozícióval párosulva komoly egyensúlyi problémákhoz, végül pedig gyors "alkalmazkodáshoz" (lelassuló GDP-növekedés) vezethet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmihaly, 2019.06.17 08:13

Ez történik, ha túltámogatnak egy bezzegországot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html