Az Újjáépítjük Romániát nevet viselő, tíz évre szóló gazdasági program keretében a bukaresti kormány szuverén alapot hoz létre Román Befektetési Alap (FRI) néven - írta a Maszol. Az indulótőke 300 millió euró lesz, 200 milliót a költségvetésből érkezik, 100 millió pedig az Európai Befektetési Alaptól. A FRI valamikor az év végén vagy a jövő év elején kezdheti meg tevékenységét.

Ionel Danca, a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjének elmondása szerint a FRI elsősorban olyan innovatív induló cégekbe fogja befektetni a tőkéjét, amelyek más forrásokból nehezen tudnának finanszírozáshoz jutni. Emellett kiemelkedő stratégiai ágazatokat céloznak, mint amilyen a kőolajipar.

Az első szuverén alap 1953-ban jött létre Kuvaitban, feladata az olajjövedelmek egy részének a kezelése volt. Jelenleg az alapba a közel-keleti állam éves kőolajbevételének 10 százaléka folyik be, tőkéje meghaladja a 600 milliárd dollárt. A világ jelenlegi legnagyobb, hozzávetőleg 1100 milliárd dolláros tőkével rendelkező szuverén alapja a norvég állami befektetési alap.

A norvég szuverén alap éves nyeresége 2017-ben 130 milliárd dollár volt, 2019-ben pedig 180 milliárdot kasszíroztak. A norvég alapnak több mint kilencezer vállalatban vannak érdekeltségei, olyanokban, mint a Microsoft, az Apple, az Amazon vagy a Shell. Romániában a Petromnál, az Electrica Rt.-nél, a Transilvania Banknál és a BRD-nél vannak részvényei.