Elfogadta a a cseh-szlovák és magyar villamosenergia-piacok összekapcsolására alakított projekt irányító csoportja a román piacműködtető (OPCOM), átviteli rendszerirányító (Transelectrica) és a nemzeti szabályozó hatóság (ANRE) hivatalos csatlakozási kérelmét - közölte a Mavir Zrt. A következő hetekben a felek közötti szorosabb együttműködést elősegítő párbeszéd, illetve az integrációs folyamat harmonizációja kezdődik el. A lengyel felek többsége is hajlandóságot mutat a projektben való részvételre, a lehetséges együttműködésről további egyeztetések kezdődnek ezen a fronton is.

A szomszédos országok érdeklődése azt mutatja, hogy a projekt jó irányba halad, és a kitűzött célok megvalósíthatónak tűnnek - fogalmazott Szörényi Gábor, a Magyar Energia Hivatal (MEH) igazgatója. A projekt egyébként a cseh-szlovák-magyar árampiacok 2012. július 1-jével megvalósuló összekapcsolása mellett a lehető leghamarabbi csatlakozás a CWE/NWE (azaz a közép-nyugat-, és északnyugat-európai) régióhoz, végső soron pedig az európai belső árampiac létrehozása.

 

Cél az egységes európai árampiac

Az Európai Unió célja, hogy 2015-re a 27 tagország áramhálózatát összekapcsolja a megújuló energia felhasználásának terjesztése és az ellátásbiztonság érdekében. A piaci szereplők érdeklődése a 2009-es cseh-szlovák integráció után nőtt meg a térség iránt. A kelet-közép-európai piacok fejlődését korábban az árampiacok széttöredezettsége, illetve a likviditás szűkössége gátolta, a régióban azonban már többször felvetődött a szorosabb integráció iránti igény.