Újraszámolják az összes nyugdíjat Romániában

Romániában új nyugdíjtörvényt kell elfogadni, mert a jelenlegi akkora nyugdíjemelést ír elő, amit lehetetlen teljesíteni. Az új szabályozás nagy számolással kezdődik.
Barabás Júlia, 2021. január 28. csütörtök, 13:59
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Illúziónak nevezte a nyugdíjak 40 százalékos emelését Raluca Turcan román munkaügyi miniszter, aki szerint elfogadnak egy új nyugdíjtörvényt, majd másfél év alatt újraszámolnak minden nyugdíjat - adta hírül a Maszol.

A tárcavezető a napokban úgy nyilatkozott, a nyugdíjaknak a jelenleg érvényben levő törvény által előírt 40 százalékos emelése 138 milliárd lejes terhet róna az állami költségvetésre, amelyet azonban Románia "egyik fejlődési szakaszában sem engedhetne meg magának". A kormány napokban kiad egy rendeletet a nyugdíjazási dossziék felülvizsgálatáról, majd elfogadnak egy a hozzájárulás és a méltányosság elvére épülő új nyugdíjtörvényt, és ennek alapján újraszámolják a nyugdíjakat.

Turcan becslései szerint a folyamat legalább másfél, legfeljebb két évig fog tartani, és szükségessé teszi mintegy ezer személy határozott idejű alkalmazását a megyei nyugdíjpénztáraknál.

HOZZÁSZÓLÁSOK