A nyugdíjak 40 százalékos emelése 2021-ben 11 százalék fölé növelné a GDP-arányos költségvetési hiányt, ami rendszerszintű kockázatot jelent Románia számára - idézte a Maszol a Román Nemzeti Bank (BNR) honlapján közzétett jelentést. A jegybank szakértői kiemelik, hogy bár Romániában a jövedelmek még mindig elmaradnak az uniós átlagtól, a felzárkózásnak nem így, Románia gazdaságát veszélyeztetve kellene megtörténnie.

A közszféra béremelései, illetve a nyugdíjak növelése hatalmas kiadásokat okoznak egy olyan költségvetésben, ahol az adókból, illetékekből befolyó jövedelem uniós szinten az egyik legalacsonyabb. A jelentés szerint a koronavírus-járvány miatt az EU országaiban idén mindenhol nagy a költségvetési hiány, ám a járvány visszahúzódásával ez a deficit mérséklődni fog.

Romániában viszont már tavaly, a járvány előtt is meghaladta a 3 százalékot a GDP arányos deficit, idén becslések szerint 10 százalék körül alakul, jövőre pedig akár 11 százalék fölé is mehet. Ezt már nem fogják tolerálni a pénzpiacok, ami a hitelek drágulásában fog jelentkezni. Ennek árát a romániai gazdaság és társadalom fogja megfizetni.