Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az időzítés azzal áll összefüggésben, hogy aznapra várható az alkotmánybíróság döntése az előrehozott választásokról szóló, a baloldali ellenzék és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kifogásolt 26-os számú sürgősségi kormányrendelet ügyében. Az RMDSZ a rendelet hatályon kívül helyezésétől tette függővé, hogy részt vesz-e a bizalmi szavazáson.

Kelemen Hunor korábban úgy értékelte: a november óta kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a párt éléről elnökké választott Klaus Iohannis államfő nem tettek le arról, hogy - a kormányalakítási kísérleteik parlamenti elutasítása révén - előrehozott választásokat provokáljanak ki. Az RMDSZ elnöke szerint ennek az a feltétele, hogy helyezzék hatályon kívül a 26-os sürgősségi kormányrendeletet, amellyel a PNL-kormány önkényesen módosította a választási rendszert.

Hasonló állásponton van a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) is, de a tavaly ősz óta ellenzékben lévő szociáldemokraták most már nem készülnek arra, hogy távolmaradásukkal akadályozzák a kormányválság megoldását döntésképtelenné téve a parlamentet a bizalmi szavazás napján.

A szociáldemokrata házelnökök arra azonban felkérték Citut: csütörtökig jelöljön új minisztereket azok helyére, akiknek a beiktatását nem támogatták a parlamenti szakbizottságok. A régi-új miniszterek "alkalmassági vizsgáján" hét jelöltöt utasított el az illetékes szakbizottság baloldali többsége. A szakbizottságok véleménye konzultatív jellegű.

Florin Citu miniszterelnök-jelölt a PNL február elején megbuktatott, azóta ügyvezetői hatáskörrel működő egyszínű kormány számára kért ismét bizalmat a román parlamenttől. A kormány beiktatásához a törvényhozók többségének - legalább 233 képviselőnek és szenátornak - a támogatására van szükség. A parlament határozatképességéhez is legalább 233 törvényhozó jelenlétére van szükség.