Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly az első hat hónapban a közvetlen külföldi tőkeberuházások értéke 2,697 milliárd eurót tett ki, így az idei január-június időszak adata 87 százalékos visszaesést jelent éves összevetésben.

Az idei első féléves 352 millió euróból 160 millió eurót a tőkerészesedés tett ki, beleértve az újra befektetett profitot, a vállalatcsoportokon belüli hitelek mozgása során további 192 millió euró áramlott a román gazdaságba.

Az idei első két hónapban 409 millió euró külföldi működőtőke áramlott a román gazdaságba, de ez is már 70 százalékos csökkenést jelentett a tavalyi év azonos időszakához mérten. Az első negyedév végén negatív értéktartományba kerültek a külföldi tőkeberuházások a koronavírus-járvány kitörése miatt, akkor mínusz 551 millió eurót jegyeztek. Azóta ez a mutató most került ismét pozitív értéktartományba.

Tavaly egész évben 5,296 milliárd eurót tettek ki a külföldi közvetlen tőkeberuházások, amely a legmagasabb érték a 2008-ban kirobbant nemzetközi gazdasági válság óta.

A román jegybank szintén csütörtökön közölte, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya az idei első fél évben 3,497 milliárd euróra csökkent a tavalyi azonos időszakban jegyzett 4,373 milliárd euróról. Ennek egyik oka, hogy a koronavírus-járvány miatt az import is jelentősen csökkent.