Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csendőrség szombati sajtóértekezletén elmondták: 33 rendbontót állítottak elő, közülük nyolc ellen indult bűnvádi eljárás. 23 esetben bírságot szabtak ki 17 ezer lej (1 millió 200 ezer forint) értékben.

A Victoria-téri demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

Marius Miliataru csendőrségi szóvivő szerint azért nem lehetett kiemelni a tömegből a rendbontókat, mert azok kisebb csoportokban a tömegben mindenütt elvegyülve, a békés tüntetőket pajzsként használva, hátulról dobálták - többnyire vizes-palackokkal, később kövekkel és kerítésdarabokkal - a csendőröket. A szóvivő szerint fennállt a veszélye annak, hogy a rendbontók kiemelése során védtelen emberek sérülnek meg, a tüntetők pedig egyébként is ellenségesen viszonyultak a karhatalom minden megmozdulásához, ezért a csendőrség csak "védekezésre" szorítkozott.

A szóvivő nem nevezte meg: kikből álltak, honnan jöttek azok a "szervezett csoportok", amelyek az erőszakot provokálták, még azt a korábbi, éppen a csendőrségtől származó információt sem akarta már megerősíteni, hogy "ismert futball-huligánokról" van szó.

Az első erőszakos cselekmények már délután elkezdődtek, ezt követően a karhatalom folyamatos "ostrom" alatt állt, volt amire könnygázzal, vízágyúval, fizikai erő alkalmazásával válaszolt - magyarázta a szóvivő. A csendőrség működését szabályozó törvényre hivatkozva emlékeztetett: amikor támadás éri a rendfenntartó erőket, azoknak meg kell védeniük magukat és azokat az intézményeket, amelyek védelmére kirendelték őket.

Bukarest prefektusa (kormánybiztosa) 23 óra után néhány perccel adta ki a tömegoszlatási parancsot, azután, hogy egy - a garázdák által megtámadott gyorsétkezdéhez vezényelt, a tömegen áthatolni próbáló - csendőrkülönítmény két tagját körbevették és ütlegelni kezdték a huligánok. Egyikük, egy csendőrnő, súlyos fejsérüléssel és nyakgerinc-törés gyanújával került kórházba - a szóvivő szerint nem kizárt, hogy "egy életre megbénult". Amikor földre került, lőfegyverét is ellopták: az elkövetőt videó-felvételek segítségével próbálják azonosítani.

A csendőrség azt állítja, hogy - mivel a tüntetők között rengeteg nő és gyerek is volt - "fokozatosan, mérsékelten" alkalmazott erőt, időt hagyva minden "jóhiszemű" embernek, hogy elhagyja a teret. A csendőrök elutasították azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint "aránytalan és brutális" fellépésük vezetett az erőszakhoz. Az erő alkalmazásának jogosságát a katonai ügyészség vizsgálja.

Pénteken a nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjai szerveztek tüntetést korrupcióellenes jelszavakkal a román kormány épülete előtt, a Dancila-kormány leváltását követelve. A sok tízezer tüntető közé provokátorok vegyültek, a csendőrség pedig órákon keresztül könnygázzal és vízágyúval próbálta megfékezni a rendbontókat, éjszaka pedig erővel kiszorította a tüntetőket a térről.

Az erőszakot Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el, és a csendőrség "brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését" is bírálta. Szombaton az államfő felkérte a legfőbb ügyészt, hogy indítson vizsgálatot a vétkesek felelősségre vonása érdekében.

Képünk forrása: AFP Photo/ Andrei PUNGOVSCHI