Románia jóval többet költ a hadseregre

A balti államok és Lengyelország után Románia is bejelentette katonai kiadásainak növelését.
Napi.hu, 2014. május 5. hétfő, 11:02
Fotó: Reuters

Románia még idén 700 millió lejjel (218 millió dollár) emeli védelmi költségvetését az ukrajnai konfliktus miatt - közölte az Agerpres hírügynökséggel Victor Ponta miniszterelnök. Az emelés megfelel a román bruttó hazai termék 0,2 százalékának, vagyis jelentős ahhoz képest, hogy eddig csupán 1 százalékot fordítottak a katonai kiadásokra a NATO által ajánlott 2 százalék helyett - írta a Defense News. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a pénzt nem új beszerzésekre, hanem a 69 ezer fős hadsereg meglevő fegyverzetének és felszereléseinek korszerűsítésére fordítják.

Titus Corlatean külügyminiszter annak a véleményének adott hangot, hogy mivel valós az orosz fenyegetés, az országnak támogatásra van szüksége, s mivel Románia a NATO keleti határa, a kormány bízik benne, hogy a szövetség állandó katonai támaszpontot hoz létre területén. A The Washinton Postnak adott interjújában hangsúlyozta, hogy érdekeltek az Egyesült Államok erős politikai, katonai és gazdasági jelenlétében Romániában. Közölte, hogy 2016-ban már a GDP 2 százalékára növelik katonai kiadásaikat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.05 13:13

...kell is , szétesés előtt ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html