A Nemzetközi Valutaalap (IMF) beleegyezik, hogy a román államháztartás idei hiánycélját az eddiginek közel a kétszeresére, a hazai össztermék (GDP) 7-7,2 százalékára növeljék, de cserébe megköveteli, hogy az állami kiadásokat a GDP körülbelül 1,4 százalékával csökkentsék, különben még az új hiánycél sem teljesülhet - mondta a román pénzügyminiszter, Gheorghe Pogea a Reuters hírügynökségnek az MTI-Eco beszámolója szerint. Hozzátette: a számok nem véglegesek, még folynak a tárgyalások.

Az IMF sürgeti, hogy Romániában átfogóan reformálják meg a közszolgálatot, amely a munkaerő egyharmadát foglalkozatja. A nemzetközi pénzintézet feltételei között szerepel a költségvetési reform, csökkentendő a közszolgálati bérekre és nyugdíjakra szánt kiadási tételt. Emil Boc miniszterelnök a hét végén azt mondta, hogy a megfelelő jogszabályokat ez év végéig jóváhagyják, az IMF-fel való megállapodás értelmében. A folyamat meggyorsítása végett a román kormány a parlamentet megkerülve, rendeleti úton fog intézkedni, de persze ez is a kormánykoalíció próbája lesz, írta a hírügynökség a kormányfő sajtótájékoztatójára hivatkozva.


Több mint 8 százalékkal esett vissza a második negyedévben a román gazdaság a tavalyi második negyedévhez képest, figyelmeztetett a román pénzügyminiszter a hét végén. Az első negyedévben a román GDP 6,2 százalékkal maradt el az egy évvel azelőttitől. A román statisztikai hivatal augusztus 13-án közli majd a hivatalos adatokat a második negyedről.


A pénzügyminiszter megerősítette a Traian Basescu román államfő által szerdán közölt előrejelzést arról, hogy - amint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon szóba került - idén a román gazdaság várhatóan 8,4-8,5 százalékkal esik vissza.

Erre tekintettel az IMF idén már másodszor egyezik bele a román államháztartás hiánycéljának emelésébe. Áprilisban, szintén az IMF-fel egyeztetve, az idei államháztartási hiánycélt a várható GDP 4,6 százalékára emelték az eredetileg egyeztetett 2 százalékról, román hazai szabvány szerint számolva. Az áprilisi kiigazítást 4,1 százalékos idei GDP-csökkenés feltételezésére alapozták.


Románia márciusban, az IMF szervezésében, 19,95 milliárd eurós készenléti hitelkeretet kapott a nemzetközi pénzintézetektől és az Európai Uniótól. Az összeg nagyrészét az IMF állja, 12,95 milliárd euró erejéig.


Az országban tartózkodik jelenleg az IMF küldöttsége, megvizsgálni, miként teljesítette Románia hitelmegállapodásba foglalt feltételeket. A mostani tárgyalások tétje az, hogy az IMF átutalja-e az általa Románia számára kiírt keret második részletét, vagy sem.


Mihai Tanasescu, az IMF romániai képviselője szerint a washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet nem csak abba egyezik bele, hogy átutalja a második hitelrészletet, hanem elfogadta a román kormánynak azt a kérését is, hogy a pénz ne a Román Nemzeti Bank (BNR) valutatartalékát gyarapítsa, hanem a kabinet használhassa fel a költségvetési hiány fedezésére. Tanasescu szerint "rendkívüli helyzetben" az IMF Magyarországnak és Lettországnak is adott hasonló engedményt.