Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ukrajna és az ukrán nép európai útjának támogatása címet viselő nyilatkozatot kedden ismertette Petru Filip, a szenátus és Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

A két elnök aláírását viselő dokumentum leszögezi, hogy a parlament külügyi bizottságai teljes mértékben támogatják Ukrajna területi épségét, függetlenségét és szuverenitását. Aggodalmuknak adtak hangot az Ukrajnát ért "agresszió" és annak a térségre és egész Európára tett esetleges hatásai miatt. Elutasítanak az ukrán állam ellen irányuló bármely kényszerítő jellegű intézkedést, valamint gazdasági, politikai és katonai akciót, és kiemelték Oroszország felelősségét a krími helyzettel kapcsolatban.

A román parlament külügyi bizottságai sürgetik, hogy az ukrán válság mielőbbi rendezésén jóhiszemű intézkedésekkel és a nemzetközi jog elveinek és szabályainak tiszteletben tartásával dolgozzanak. Egyértelművé tették, hogy támogatnak valamennyi, mandátummal felhatalmazott, válsághelyzetek megelőzésére és kezelésére hivatott regionális és nemzetközi szervezetet abban, hogy az ukrán válság rendezése érdekében alkalmazzák a rendelkezésükre álló eszközöket.

Reményüket fejezték ki, hogy az ukrán parlament a lehető legrövidebb időn belül megteremti az ukrajnai nemzeti kisebbségek védelméhez és nyelvi jogainak biztosítása érdekében szükséges jogi keretet.