BUX
37689

Románia újabb hitelmegállapodást akar az IMF-fel

Továbbra is támogatja azt az ötletet Traian Basescu román államfő, hogy Románia a jövő évben újabb hitelmegállapodást kössön a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében nemzetközi hitelintézetekkel.

MTI-Eco, 2010. december 9. csütörtök, 10:35

Basescu egy televíziós műsorban leszögezte, hogy az újabb hitelmegállapodás elővigyázatossági jellegű lesz. Szerinte Romániának továbbra is szüksége van arra, hogy partnerségi viszonyban legyen az IMF-el és az Európai Unióval.

Hangsúlyozta: az újabb hitelmegállapodásra már nem azért van szüksége Romániának, hogy megelőzze a román gazdaság "félrecsúszását". Mint mondta: a román kormánynak a következő évben párhuzamosan kell alkalmaznia a beruházásokat feltételező fejlesztési programot az adópolitika konszolidációjával együtt.

Rámutatott: Románia ugyan tagja már az Európai Uniónak, de az ország még nem integrálódott gazdasági fejlettség szempontjából az európai közösségbe. Az ország még rosszul áll a munka termelékenysége tekintetében, főleg az állami közigazgatás területén - tette hozzá.

Románia 2009 tavaszán kötött 20 milliárd euró értékű, többoldalú nemzetközi készenléti hitelmegállapodást az IMF szervezésében, aminek időtartama két évre szól.