Kiszámolta már, mennyibe kerül a maszkviselés?

A veszélyhelyzet bevezetésével járó kötelező maszkviselés Romániában elég nagy kiadást jelent, főként a többgyermekes családoknak - írja a Maszol.
Barabás Júlia, 2020. május 19. kedd, 13:51
Fotó: Getty Images

Két felnőttel és két gyermekkel számolva, a legolcsóbb, napi egy sebészeti maszk biztosítása az összes családtag számára körülbelül 150 lejes (11 ezer forint) havi költséget jelent - írja a Maszol

Az egyszer használatos, egyszerű sebészeti maszk ára gyógyszertárakban 2,5 lejtől 3,9 lejig (180-280 forint, Magyarországon is ez az ár) mozog darabonként, online áruházakban már 80 lejért is beszerezhető egy 50 darabos csomag. Sebészeti maszkokat bevásárlóközpontokban is árulnak, de a minőségük nagyon eltérő lehet. Úgy tudjuk ellenőrizni, mit vásároltunk, hogy megnézzük, milyen vastag és tömör a három rétegű maszk középső rétege.

Ha a középső réteg ugyanolyan vékony és gyér, mint a két külső, a maszk minősége kimondottan gyenge. A textilből készült újrahasznosítható maszkok már drágábbak, minőségüktől függően 7 lejtől 25 lejig terjed az áruk. Ezeket a maszkokat mosással, vasalással fertőtleníteni lehet, ám hatékonyságuk az igazán fertőzésveszélyes helyeken elég kicsi. A nagyobb védelmet nyújtó FFP maszkok a legdrágábbak. Az egyszer használatos FFP2-es darabonkénti ára 10 lejtől kezdődik, a legnagyobb védelmet nyújtó FFP3-as pedig 20-30 lejtől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.05.19 16:18

Nekem semmibe, mert kaptam 2db-ot, de nem megyek olyan helyre, ahol viselni kellene.
Tököm tele a maszkkal.
Akkor lett kötelező, amikor már kevesebb új fertőzött lett naponta. Addig azt mondták naponta, hogy nem érdemes, csak megnyugtatásból hordjuk.
Vissza lehet nézni a OpTörzs napi tájékoztatóját, hogy mit mondtak a maszkviselésről.
Tudom, minden nap megnézem. Egyet sem hagytam ki, érdekel.
Elégedett vagyok a működésükkel, csak ezt a maszkdolgot nem értem.
Dokik is azt mondták, hogy nem fontos, a szemen keresztül is bemegy a vírus.
Sőt, hogy a legtöbben rosszul kezelik, mert hozzányúlnak, leveszik, zsebreteszik, az utcán veszik fel, stb.
És ez így is van, én is azt látom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html