Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában 1,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban az előző hónaphoz viszonyítva, amikor 0,1 százalékos csökkenést jegyeztek fel. A 28 tagú Európai Unióban 1 százalékos forgalomemelkedés volt júliusban a júniusi 0,2 százalékos csökkenést követően.

Éves szinten júliusban 2,9 százalékkal nőtt az euróövezet és 3,5 százalékkal az Európai Unió kiskereskedelmi forgalma.

Az euróövezeti tagállamokban a kiskereskedelmi forgalom júliusi havi szintű 1,1 bővülését az üzemanyagok 1,8 százalékos, az "élelmiszerek, italok és dohánytermékek" forgalmának 1,1 százalékos és a nem élelmiszertermékek forgalmának 0,4 százalékos növekedése eredményezte.

Az EU 28 országában havi összevetésben az üzemanyag-forgalom 1,6 százalékkal, az "élelmiszerek, italok és dohánytermékek" forgalma 0,8 százalékkal, a nem élelmiszertermékeké pedig 0,6 százalékkal nőtt.

A legnagyobb havi növekedést Luxembourg (+2,3 százalék), Portugália (+1,8 százalék) és Németország (+1,7 százalék) érte el júliusban. A kiskereskedelmi forgalom a legnagyobb mértékben Szlovákiában (-1,1 százalék), Svédországban (-0,8 százalék) és Dániában (-0,7 százalék) csökkent júniussal összevetve.

Magyarországon 0,2 százalék forgalomcsökkenés volt júniushoz képest.

Éves összehasonlításban az euróövezetben 3,2 százalékkal növekedett a nem élelmiszertermékek júliusi forgalma, az üzemanyag-eladás 2,2 százalékkal emelkedett, az "élelmiszerek, italok és dohánytermékek" forgalma 1,8 százalékkal bővült.

Az EU-ban a nem élelmiszer szektor forgalma júliusban 4,3 százalékkal, az üzemanyagoké 3,8 százalékkal, az "élelmiszerek, italok és dohánytermékeké" 2,2 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Tavaly júliushoz képest Romániában nőtt a leginkább a kiskereskedelmi forgalom, 15,3 százalékkal, majd sorrendben Luxemburg (+12,2 százalék) és Litvánia (+6,2 százalék) következett. Magyarországon 3,8 százalék volt az éves szintű forgalomnövekedés. A legnagyobb forgalomcsökkenés Máltán volt, 2,7 százalékkal, majd Belgiumban következett 1,8 százalékkal, utána pedig Dánia 0,8 százalékkal és Szlovákia 0,6 százalékkal.