Romániában találnak munkát a magyarok

Nepáli, vietnami és magyar vendégmunkásokkal töltik fel a román munkaerőpiac réseit. A magyarok az alacsonyabb romániai bérek ellenére is ott dolgoznak, mert legalább találnak munkát.
Barabás Júlia, 2017. szeptember 15. péntek, 06:41
Fotó: Getty Images

Immáron nem csak informatikusokból és mérnökökből van krónikus hiány a romániai munkaerőpiacon - írja összefoglalójában a Maszol. Az alacsony szakképzettséget igénylő állások betöltésére is egyre nehezebb embereket találni. Emiatt alkalmazott nepáli munkásokat a holland tulajdonú Dutch Trading International szarvasmarha farmjain és tejbegyűjtő állomásain.

Jelenleg 18 nepáli alkalmazottunk van, akiket a romániai átlagbérrel, nettó 2500 lejjel (166 ezer forint) fizetünk. Egyre több nepáli dolgozik Romániában, körülbelül 5000 - nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Gert Bronkhorst, a cég igazgatója és társtulajdonosa.

A nyár elején az egyik legnagyobb romániai hajóépítő, a tulceai Vard Tulcea jelentette be, hogy 300 vietnami hegesztőt és lakatost fog alkalmazni. Tudorel Țopa, a vállalat igazgatója úgy véli, hogy az akkut szakemberhiánynak két oka van. A jó szakmunkások elmentek Nyugatra, miközben a szakoktatás elsorvadt.

Magyarok olcsón

Az autókábeleket gyártó Kromberg & Schubert nadabi üzemében a szezon csúcsán magyarországi idénymunkások dolgoztak. Körülbelül 60 magyarországi dolgozót foglalkoztattunk volt két és fél hónapig. Nem a mi alkalmazottaink voltak, egy munkaerőlízinggel foglalkozó cégtől érkeztek. Nem volt könnyű, a nyelvi akadályok miatt. Szerencsére a betanításukat végző szakembereink beszélnek magyarul. Ennek ellenére voltak gondok a csapatmunka tekintetében - mondta egy konferencián Delia Ghilea, a vállalat személyzetise.

A román gépjárműiparban a bérek körülbelül egyharmaddal kisebbek, mint a magyarországiban. Az aradi vállalat azért tudott magyarországi munkaerőt alkalmazni, mivel a Tiszántúl egyes részein kevés a munkalehetőség.

HOZZÁSZÓLÁSOK