Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A PSD közleménye azt követően látott napvilágot, hogy a kormányhoz közel álló luju.ro portál egy tényfeltáró cikket közölt, amely szerint az augusztus 10-i kormányellenes tüntetést külföldről finanszírozták, illetve az erőszakos cselekményeket a szervezők provokálták ki - idézi az MTI.

A cikkben állítólag a kormányellenes mozgalom egyik volt tagja szólal meg névtelenül. Szerinte a tüntetések mögött hatalmas logisztika állt, és a mozgalom egyes tagjai 2017-ben Angliából, Belgiumból, Franciaországból és Hollandiából kaptak több ezer euró nagyságrendű összegeket.

A PSD szerint a román állampolgároknak és a tüntetéseken résztvett jóhiszemű embereknek joguk van ismerni az utcai mozgalom mögött meghúzódó teljes valóságot, azt, hogy kik manipulálják az embereket, milyen célt követnek, kik fizették az embereket, hogy erőszak kiprovokálásával erőteljes érzelmi hatást váltsanak ki a román állam intézményeivel szemben - olvasható a közleményben. A PSD szerint a közzé tett információk kimerítik az alapos gyanúját annak, hogy a "felforgató akciók" a nemzetbiztonság és a román állam tekintélye ellen irányultak.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke két nappal korábban úgy nyilatkozott egy televíziós műsorban, hogy külföldről finanszírozták a tüntetést. Dragnea augusztusban a multinacionális cégeket vádolta meg azzal, hogy támogatják a kormányellenes tüntetéseket és államcsínykísérletnek nevezte a megmozdulást.

Ugyanakkor szintén kedden Gheorghe Nucu Marin, a román belügyminisztérium államtitkára a média kérdésére válaszolva úgy nyilatkozott: a szaktárcának nincs tudomása arról, hogy a tüntetést külföldről finanszírozták volna. Az államtitkárt az ügyészségen hallgatták ki az augusztus 10-i eseményekkel kapcsolatban, hiszen az ügyészség már eljárást indított az demonstráción elkövetett erőszakos cselekmények ügyében.

Augusztus 10-én a román diaszpóra tüntetéseként meghirdetett kormányellenes megmozduláson a csendőrök és a tüntetők egy része összeverekedett, összesen több mint négyszáz tüntető és tíz csendőr sérült meg.

Képünk forrása: AFP