Romba dőlhet a világgazdaság - IMF

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint Donald Trumpnak, az amerikai republikánusok leendő elnökjelöltjének protekcionista gazdaságpolitikai elképzelései veszélyes protekcionista mozgalmat indíthatnak el, amely az egész világgazdaságnak komoly károkat okozhat.
MTI, 2016. július 7. csütörtök, 17:00
Fotó: Reuters

A nemzetközi pénzügyi intézmény vezetője szerint már a Brexit, azaz az Egyesült Királyság várható kilépése az Európai Unióból is árnyékot vet a világgazdaság növekedési kilátásaira, ám ha újabb kereskedelmi akadályokat emelnek egy másik nagy nemzetgazdaságban - az amerikaiban -, azzal egyenesen romba dönthetik a világgazdaságot.

"Ez egészen katasztrofális lenne, bár azt hiszem, nem kellene ezt mondanom, mert túlzó a kifejezés, de az bizonyos, hogy negatív következményei lennének az egész világgazdaságra nézve" - fogalmazott egy lapinterjúban Lagarde, aki a héten kezdi meg második ötéves ciklusát az IMF élén.

A vezérigazgató szerint elakadhat a globalizálódás folyamata. A mai helyzetet az 1914-es első világháború előttihez hasonlította. "Remélem, nem ismét 1914-ben vagyunk, és remélem, hogy a történelem negatív tanulságait leszűrve képesek leszünk szembenézni a globalizálódás negatív hatásaival, annak érdekében, hogy kihasználhassuk az előnyeit"- fogalmazott a francia Lagarde. Szerinte a múltban "a protekcionizmus hullámai előztek meg sok háborút", és a protekcionizmus "árt a gazdasági növekedésnek, árt a befogadásnak, árt az embereknek".

Lagarde leszögezte, hogy nem akar részt venni az Egyesült Államokban folyó választási kampány vitáiban, ám egyértelművé tette, hogy nem ért egyet Donald Trump gazdaságvédő, a kereskedelmet szabályozó elképzeléseivel. Az IMF támogatta Barack Obama jelenlegi elnök kormányzatának amerikai-csendes-óceáni kereskedelmi egyezményét (TTP), amelyet viszont Donald Trump "katasztrófának" nevez az Egyesült Államok számára.

Christine Lagarde a Brexitről beszélve arra sürgette Londont, hogy a népszavazás okozta bizonytalanság enyhítése végett gyorsan tegyen lépéseket. Véleménye szerint a Brexitről tartott népszavazásnak máris nagy hatása van a világgazdaságra, s befolyásolja az IMF-nek a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseit is. Korábban a valutaalap 3,2 százalékos globális növekedést jósolt az idei esztendőre, ez azonban Lagarde szerint már valószínűtlen.

HOZZÁSZÓLÁSOK