Októberben a fogyasztói hangulatindex végleges értéke 98,6 pontra süllyedt a szeptemberi 100,1 pontról. A tavaly októberi index magasabb, 100,7 pont volt - írja az MTI.

Előzetesen kisebb romlásra, 99,0 pontra számítottak októberre az elemzők.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a szeptemberi 90,5 pontról 89,3 pontra csökkent, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 113,1 pontra esett a szeptemberi 115,2 pontról.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás a szeptemberi 2,7 százalékról 2,9 százalékra változott októberben, az 5 éves inflációs várakozás pedig a szeptemberi 2,5 százalékos szint után októberben 2,4 százalékra csökkent.

A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felméréskor legalább ötszáz személyt kérdeznek meg.

A fogyasztói hangulatindex végleges értéke 2000 januárjában érte el eddigi legmagasabb szintjét, akkor 111,4 ponton állt a mutató.

A kép forrása: Shutterstock.