Romlott a hangulat a tengerentúlon

Jelentősen romlott decemberben az Egyesült Államokban a fogyasztói hangulat, elsősorban az amerikai államháztartási konszolidációról folyó tárgyalások elhúzódása és az egyre valószínűbbé váló költségvetési szakadék veszélyei miatt.
NAPI, 2012. december 21. péntek, 16:35
Fotó: Napi.hu

A Reuters és a Michigan Egyetem közös felmérésében készült fogyasztói hangulatindex értéke decemberben 72,9 pontra esett a novemberi 82,7 pontról. Elemzők 74,7 pontos decemberi értéket vártak a decemberi előzetes, 74,5 pontos érték után.

A fogyasztói hangulat romlását elsősorban az okozta, hogy a piacok és a lakosság egyaránt egyre kételkednek abban, hogy a demokrata és republikánus képviselők megállapodásra jutnak az amerikai háztartás rendezett körülmények között történő konszolidációjáról. Ennek hiányában a már korábban meghatározott, jelentős kiadáscsökkentések és automatikus adóemelések lépnek életben, ami elemzők szerint recesszióba taszítaná az országot.

A jelenlegi helyzet megítélésének mutatója is esett, 87,0 pontra a novemberi 90,7 pontról. A fogyasztói várakozások alindexe 77,6 pontról 63,8 pontra zuhant. A válaszadók egyéves időhorizonton 3,2 százalékos inflációt várnak, ami magasabb a novemberi 3,1 százaléknál.

HOZZÁSZÓLÁSOK