A piaci elemzők többsége is 9,4 pontos értékre számított novemberre. Ennél alacsonyabb értéket (9,3 pont) utoljára februárban mértek.

A német fogyasztók bizalmát kikezdte a menekültválság, egyre többen aggódnak amiatt, hogy növekedni fog a munkanélküliség az országba áramló menedékkérők számának meredek emelkedésének nyomán.

A következő 12 hónaphoz kapcsolódó várakozások mutatója már az ötödik egymást követő hónapban romlott, és 2013 májusa óta először a negatív tartományba került: az októberi 6,4 pontról mínusz 2,9 pontra süllyedt.

A jövedelmekhez kapcsolódó várakozások mutatója nem változott, az októberivel azonos 47,7 ponton maradt. A fogyasztók vásárlási hajlandósága viszont 50,4 pontról 45,9 pontra csökkent.

Az átfogó index értéke az áprilist és augusztust felölelő öt hónapban még a 10 pont feletti tartományban mozgott, a legmagasabb értéket, 10,2 pontot júniusra mérték. A 10,2 pontos érték 2001 októbere óta a legmagasabb szint volt, akkor 11,0 ponton állt a mutató. A tavaly november óta tartó emelkedő trend nyáron megfordult: a júliusi és az augusztusi, egyaránt 10,1 pontos értékről szeptemberre 9,9, októberre 9,6, novemberre pedig 9,4 pontra csökkent.

A gazdaságkutató elemzése szerint a minden hónapban 2000 fogyasztó megkérdezése alapján készülő felmérésből az derül ki, hogy a gazdasági kilátások romlását valószínűsítő várakozások a munkaerő-piaci helyzettel állnak összefüggésben. A megkérdezett fogyasztók immár 44 százaléka tart attól, hogy a következő hónapokban növekedni fog a munkanélküliség. Közülük 70 százalék aggodalmai legfőbb forrásaként a menekültválságot nevezte meg.

Németország minden más európai államnál több menekültet fogad. A várakozások szerint idén 800 ezer és egymillió között lehet a menedékkérők száma, közülük sokan a Közel-Keletről, Afrikából és Afganisztánból érkeznek.

A német fogyasztók ugyanakkor nem félnek attól, hogy a Volkswagen-botrány különösebb hatást gyakorol a munkaerő-piaci helyzetre. A megkérdezetteknek csak a 8 százaléka tart attól, hogy álláshelyek megszűnésével járhat a szeptemberben kirobbant ügy.