Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztói hangulatindex 98,8 pontra süllyedt a márciusi 101,4 pontról. Elemzők ennél gyengébb, az előzetes 97,8 pontnál viszont kicsit jobb értékre, 98,0 pontra számítottak.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 88,4 pontra csökkent a márciusi 88,8 pontról, míg a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke 121,2 pontról 114,9 pontra esett.

A mutatók romlása elsősorban azokkal az aggodalmakkal függ össze, hogy az amerikai gazdaságot kedvezőtlenül befolyásolhatja Donald Trump amerikai elnök kereskedelempolitikája.

Richard Curtin, a felmérés vezetője az adatokhoz fűzött értékelésében kiemelte: a fogyasztók nem számítanak válságra mostanában, de mivel a gazdaság hosszú ideje növekszik, kissé aggódnak a jövőbeni trendek alakulása miatt, csakúgy mint a közgazdászok. Az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy idén reálértéken számolva 2,7 százalékkal növekednek a személyes fogyasztási kiadások. (Nagyobbat nőtt az USA gazdasága a vártnál.)

A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.

A kép forrása: Pixabay.