Meglehetősen szokatlan figyelmeztetést helyezett el internetes oldalán a kínai állami meteorológiai szolgálat a múlt hét végén. A szervezet arra figyelmeztette az időjárás alakulásáról tájékozódó internetezőket, hogy Oroszország ismert problémái miatt prognózisai pontatlanabbak lehetnek a megszokottnál - derül ki a MarketWatch tudósításából.

Időjárási előrejelzéseink megbízhatósa az orosz rubel elmúlt időszakban tapasztalt gyengülése miatt romolhat - jelent meg a lakonikus közlemény a Kínai Nemzeti Meteorológiai Központ Weibo mikroblogoldalán a múlt héten. Az időjósok azzal magyarázták tömör kijelentésüket, hogy orosz kollégáik prognózisait "referenciaként" használják sajátjaik elkészítésekor. Kína északi régióinak időjárása rendkívül nagy hatással van az egész országra, és mivel ez a rész határos Oroszországgal, az ottani előrejelzések hasznos adatokat szolgáltathatnak, amire támaszkodni szoktak.

Nem ment el az eszünk!

A közönség nem fogadta nagy megértéssel a meteorológiai szolgálat közleményét, a közösségi médiában széles skálán kommentálták a posztot. Egyesek szerint az időjósok csak kifogásokat keresnek tévedéseik megmagyarázására, mások úgy gondolták, hogy egy viccel van dolguk. A heves reakciók végül további magyarázkodásra késztették a jobb sorsra érdemes időjósokat.

A hétfőn éjjel feltöltött újabb poszt első megjegyzése szerint a meteorológusok nem tartják jogosnak a kemény kritikákat. Nem vitatjuk, hogy időről időre pontatlan előrejelzést adunk - ez a szakmánk velejárója -, ezért semmi okunk arra, hogy olyan irreleváns kifogásokat keressünk, amelyeket épp ésszel senki sem fogadna el. A rubel gyengesége és általában az orosz gazdaság bajai miatt a moszkvai kormány visszavágta a meteorológiai szolgáltatásra fordítható összegeket. Ezért hiányosabbak az ottani prognózisok, amelyek érintik kínai előrejelzéseket is, mivel azokat össze szokták vetni orosz kollégáik jelentéseivel.