A harmadik negyedévi 95,9 pont után a negyedik negyedévben lényegesen a 96,1 pontos hosszú távú átlag alá, 89,6 pontra csökkent az ifo WES világgazdasági hangulatindexe. A második negyedévben 99,5 pont, az elsőben 95,9 ponton állt a mutató értéke. A felmérésbe bevont gazdasági szakértők körében az aktuális gazdasági helyzet megítélése 86,0 pontra csökkent a harmadik negyedévi 87,9 pontról. A második negyedévben még 95,3 pont, az elsőben pedig 91,6 pont volt az index.

A gazdasági szereplők gazdasági kilátásokról alkotott véleményét számszerűsítő index 93,0 pontra csökkent a negyedik negyedévre vonatkozóan a harmadik negyedévi 103,5 pontról. A mutató értéke a második negyedévben is 103,5 ponton áll, az első negyedévben pedig 100,0 ponton.

Földrajzi bontásban a WES-index minden régióban csökkent, a Független Államok Közösségét (FÁK) kivéve, ahol - alacsony szinten ugyan, de - stabilizálódott. Európában és Észak Amerikában a csökkenés ellenére is még a hosszú távú átlag felett áll az index, jelentősen az átlag alá esett viszont Ázsiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten, valamint Afrikában.

Az összetett index csökkenését Európában, Észak-Amerikában és Latin-Amerikában elsősorban a kilátások romlása idézte elő, Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában viszont a mutató csökkenéséhez egyaránt hozzájárult az aktuális helyzet és a kilátások romlása.

A mostani felmérésben az előzőnél kevesebb szakértő jelezte, hogy az elkövetkező hat hónapban a hosszabb távú kamatok emelkedésére számítana. Az amerikai dollárt továbbra is túlértékeltnek tartják a szakértők, de ennek ellenére is erősödését várják az elkövetkező hat hónapban.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) 1981 óta végzi el negyedéves rendszerességgel világgazdasági hangulatfelmérését vezető gazdasági szakemberek körében. A 2015 októberében végzett negyedik negyedéves felmérést 113 ország 1040 szakemberének válaszaiból állították össze.