Roncstámogatást kapnak Romániában a hibrid- és villanyautók

Kormánytámogatással ösztönzik a romániai hibrid- és villanyautó vásárlást.
Barabás T. János, 2016. április 20. szerda, 19:38
Fotó: Marketing

A román kormány jóváhagyta a roncsautó-program kiegészítését a villany- és hibridautókkal - akár hatezer eurós kedvezményt is kaphat, aki ilyet vásárolna. Cristina Pasca Palmer környezetvédelmi tájékoztatása szerint a régi gépkocsit a roncsautó programba leadó személy egy 6500 lejes utalványhoz jut, e mellett pedig egy 20 ezer lejes utalványt és egyéb kedvezményeket is kap, vagyis az elektromos személyautóját megközelítőleg 6000 eurós kedvezménnyel vásárolhatja meg - írta a maszol.ro.

Az eddigi 6500 lejes támogatás mellett két újabb bónusz is elérhető: 750 lej abban az esetben ha az újonnan vásárolt autó széndioxid-kibocsátása kisebb a kilométerenkénti száz grammnál, e mellett 1500 lejes értékjegy is felvehető, ha a vásárló hibridautót venne. Ha tehát mindkét feltétel teljesül, az új autóra nyújtott kedvezmény közel kilencezer lej lesz.

Abban az esetben, ha valaki teljes egészében villanyautót vásárolna, a leadott autóért kapott 6500 lej mellett 20 ezer lejes támogatást kaphat a villanyautókra kiírt kormányprogram segítségével. Ez esetben azonban nem feltétel egy kiöregedett jármű leadása, a 20 ezer lejes támogatás e nélkül is elérhető.

A környezetvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány a villanyautóknak szükséges töltőállomás-rendszer kiépítését is hajlandó támogatni, a tárca ezzel kapcsolatosan az autóipar képviselőivel folytat tárgyalásokat. A kormány reméli, hogy idén körülbelül húszezer környezetszennyező járművet tudnak kivonni forgalomból.

HOZZÁSZÓLÁSOK