A londoni Joanne Connor azon gondolkodik, hogy eladja Spanyolország déli részén lévő nyaralóját, miután a font árfolyamának zuhanása miatt megugrottak euróban fizetett kiadásai - írja életképében a Bloomberg. A spanyolországi élet költségei egyik napról a másikra elszálltak - számol be a 39 éves kétgyerekes anyuka. Ha a font nem fog erősödni, el kell adniuk a házat.

Spanyolország tengerparti részén akár ötödével zuhanhatnak az eladások és majdnem tizedével az árak a következő másfél évben, miután a font gyengülése elmossa a brit vásárlók (akár újak, akár már megtelepedett vevők) pénzének értékét - vélik az spanyol ingatlanokra specializálódott Aura Real Estete Experts tanácsadó cég szakértői.

Rémes matek

Ezt a véleményt jól alátámasztják Connor kiadásai. Havonta 400 eurót kell fizetnie jelzáloghitele törlesztésére a két hálószobás otthon után. Ez éppen úgy drágult meg, mintha devizahitel lenne azt követően, hogy font kilenc százalékkal gyengült a Brexit-szavazás óta.

Ezt a költségnövekedést tetézi a helyi közüzemi díjak, az utazási költségek és helyben vásárolt élelmiszer drágulása. Connor mindezek miatt azzal számol, hogy évente csak egyszer utazhatnak el Spanyolországba, míg az elmúlt években hatszor keresték fel ottani házukat.

Visszatér a válság

Spanyolországban a 2008-as pénzügyi összeomlást követő gazdasági válságban összeomlott az ingatlanpiac. Az árak a külföldi vásárlók megjelenésének köszönhetően kezdtek emelkedni, de még mindig jóval a válság előtti szintjük alatt vannak. Connors 2005-ben 120 ezer eurót adott házáért, amely a környéken lévő hasonló ingatlanok adásvétele alapján most olyan 75 ezret érhet.

A tavaly spanyol ingatlant vásárló kicsit több mint 46 ezer külföldi ötöde volt brit - derül ki a helyi regisztrációs adatokból. A házvásárlók 13 százaléka volt külföldi. Murcia és Andalúzia régiókban az Aura egyik tanulmánya szerint a vevők több mint fele, illetve közel harmada volt brit.

Lefagyott a piac

A népszavazás előtt tíz vevőjelöltünk volt, kettő azonnal felfüggesztette a vásárlást a Brexit-hívek győzelme után - panaszkodik Mary Arro spanyol ingatlanügynök. Az aggodalmuk középpontjában a font árfolyama áll. Mielőtt belevágnak az üzletbe, tudni akarják, hogyan alakul a brit valuta árfolyama.

Dario Fernandex Palacios marbellai ingatlanbróker ara panaszkodik, hogy a britek érdeklődése már a referendumot megelőző hónapokban csökkent, majd most lefagyott. A következő hónapok vagy évek nem csupán Nagy-Britanniába hoznak bizonytalanságot - vélik szakértők.

Az idegenforgalom is

Hasonló a helyzet az idegenforgalommal. A Spanyolországba érkező évi 16 millió turistán belül a briteké a legnagyobb csoport. Idén májusig közel ötmilliárd eurót költöttek az országban, ami 14 százalékos emelkedés 2015 azonos időszakához képest - derült ki a spanyol statisztikai hivatal adataiból. A briteknek volt köszönhető a turistabevétel ötöde.