Rontott előrejelzésén a Világbank

Jelentősen, 3-ról 2,4 százalékra rontotta a 2013-as globális gazdasági növekedésről szóló előrejelzését a Világbank, amely azzal indokolta a lépést, hogy a fejlett országok a vártnál sokkal lassabban lábalnak ki a gazdasági válságból.
NAPI, MTI-Eco, 2013. január 16. szerda, 04:53
Fotó: Napi.hu

A Washingtonban helyi idő szerint kedden közzétett elemzésében a Világbank azt vetítette előre, hogy a globális gazdaság növekedése 2013-ban mindössze 0,1 százalékponttal fogja meghaladni a tavalyi bővülést, amely 2,3 százalék volt. Az intézmény júniusi előrejelzésében számolt 3 százalékos növekedéssel számolt.

A jelentés vezető szerzője, Andrew Burns kiemelte: a válságból való kilábalás csúszik, az év első negyedévének végére és a második negyedre várható. A Világbank korábban arra számított, hogy a kilábalás jelei már hamarabb megmutatkoznak.

Rontott a szervezet a fejlődő országokra vonatkozó előrejelzésén is: a júniusi 5,9 százalékos növekedés helyett most már csak 5,5 százalékot vár. Az feltörekvő országok gazdasága 2014-ben 5,7, 2015-ben 5,8 százalékkal fog bővülni - vetítette előre az elemzés.

A fejlett államok gazdasága idén 1,3 százalékkal nőhet a 2012-es 1,2 százalék után, a bővülést fékezi a kiadások lefaragása, a magas munkanélküliségi ráta és a rossz fogyasztói, illetve üzleti hangulat. Az ipari országok jövőre 2, egy évre rá pedig 2,3 százalékos gazdasági növekedésre számíthatnak a Világbank szerint. Az eurózóna gazdasága mindazonáltal 0,1 százalékkal zsugorodik ebben az évben, az Egyesült Államoké 1,9 százalékkal, Japáné pedig 0,8 százalékkal bővül.

És Magyarország?
Magyarország kilátásaival külön nem foglalkozik a jelentés, annyit azonban megjegyeznek, hogy a nyugati bankok tőkekivonásának akut fázisa lezárulhatott, amiből hazánk mellett különösen Horvátország, Románia, Bulgária, Szerbia és Ukrajna húzhat hasznot, hiszen ezen államok gazdasági növekedését különösen erősen érintette a hitelezés lelassulása.Míg tavaly az eurózóna adósságválságának kezelése érdekében meghozott intézkedések "felszínen tartották" a pénzpiacokat, addig idén az Egyesült Államokban a fiskális szakadék és az adósságplafon megemelése körül zajló politikai viták lassíthatják a fejlődő országokban a gazdasági növekedést - mutatott rá a szervezet.

A Világbank szerint a washingtoni politikai bizonytalanság már most érezteti hatását, a dollárba vetett bizalom csökkenése és a piaci feszültség emelkedése pedig 2,3 százalékkal vetheti vissza az amerikai, 1,4 százalékkal pedig a globális gazdasági bővülést.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

olasz, 2013.01.16 14:16

@szkiita:
regen, amikor te Pajtasom meg csattogos lepket tologattal a magyar termekek pont a fejlodo orszagokban igencsak nepszeruek. Inkabb arrol gondolkozzal, hogy ezeknek (es masegyeb pl. FAK) a piacoknak az elvesztese kiknek a felelossege. Kik bujnak ma azoknak a seggebe, akikre tizeneve meg kopkodtek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.16 12:12

Matolcsy az egész világot irányítja?....miért ilyen kicsi a növekedés?...

,,ott ,ahol még vezetékes víz ,meg járda sincs ,persze ,hogy növekedik ,mindent fel kell építeni ,az elmúlt 100 években semmit nem csináltak..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html