A Washingtonban helyi idő szerint kedden közzétett elemzésében a Világbank azt vetítette előre, hogy a globális gazdaság növekedése 2013-ban mindössze 0,1 százalékponttal fogja meghaladni a tavalyi bővülést, amely 2,3 százalék volt. Az intézmény júniusi előrejelzésében számolt 3 százalékos növekedéssel számolt.

A jelentés vezető szerzője, Andrew Burns kiemelte: a válságból való kilábalás csúszik, az év első negyedévének végére és a második negyedre várható. A Világbank korábban arra számított, hogy a kilábalás jelei már hamarabb megmutatkoznak.

Rontott a szervezet a fejlődő országokra vonatkozó előrejelzésén is: a júniusi 5,9 százalékos növekedés helyett most már csak 5,5 százalékot vár. Az feltörekvő országok gazdasága 2014-ben 5,7, 2015-ben 5,8 százalékkal fog bővülni - vetítette előre az elemzés.

A fejlett államok gazdasága idén 1,3 százalékkal nőhet a 2012-es 1,2 százalék után, a bővülést fékezi a kiadások lefaragása, a magas munkanélküliségi ráta és a rossz fogyasztói, illetve üzleti hangulat. Az ipari országok jövőre 2, egy évre rá pedig 2,3 százalékos gazdasági növekedésre számíthatnak a Világbank szerint. Az eurózóna gazdasága mindazonáltal 0,1 százalékkal zsugorodik ebben az évben, az Egyesült Államoké 1,9 százalékkal, Japáné pedig 0,8 százalékkal bővül.



Míg tavaly az eurózóna adósságválságának kezelése érdekében meghozott intézkedések "felszínen tartották" a pénzpiacokat, addig idén az Egyesült Államokban a fiskális szakadék és az adósságplafon megemelése körül zajló politikai viták lassíthatják a fejlődő országokban a gazdasági növekedést - mutatott rá a szervezet.

A Világbank szerint a washingtoni politikai bizonytalanság már most érezteti hatását, a dollárba vetett bizalom csökkenése és a piaci feszültség emelkedése pedig 2,3 százalékkal vetheti vissza az amerikai, 1,4 százalékkal pedig a globális gazdasági bővülést.