Rontott globális növekedési előrejelzésén a Fitch

Jelentősen romlott az elmúlt negyedévben a világgazdaság növekedési környezete, elsősorban a kínai gazdaság lassulása és a feltörekvő térséget ért negatív olajpiaci ársokk miatt, de globális recesszió nem várható - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett, felülvizsgált negyedéves világgazdasági prognózisában.
Inforádió, MTI, 2016. március 7. hétfő, 18:53
Fotó: Stockfresh

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy az általa alkalmazott "Fitch 20" előrejelzési modell - amely a világ húsz legnagyobb feltörekvő, illetve fejlett ipari gazdaságának súlyozott növekedési átlagára szóló becslést vetíti ki a világgazdaság egészére - az ipari térségben 1,7 százalékos, a felzárkózó gazdaságokban 4 százalékos idei egész évi növekedést valószínűsít. A felzárkózó régióban ez lenne a leglassabb éves növekedési ütem 2001 óta, a 2009-es globális pénzügyi válság időszakától eltekintve.

Ráadásul ezek érdemben rontott várakozások: a Fitch előző, decemberben ismertetett globális előrejelzésében e két térségre még 2,1, illetve 4,4 százalékos átlagos növekedés szerepelt 2016-ra.

A "Fitch 20" számítási modell alapján a hitelminősítő az idei évre 2,5 százalékos világgazdasági növekedést vár, 0,4 százalékponttal lassabbat a decemberi prognózisnál.

A globális feltörekvő térség ma már a világgazdaság összteljesítményének 40 százalékát adja, szemben az 1990-es évek végén mért 20 százalékkal, és ezért az e régiót érő sokkok világgazdasági kockázata is arányosan nőtt.

Vannak kockázatok

Vannak azonban kockázatenyhítő tényezők. Ezek közé tartozik, hogy a fejlett ipari térségben az olajárak zuhanása segíti a reáljövedelmek növekedését, és így a fogyasztási kiadásokat is. Mindemellett ha Kínának sikerül 6-7 százalékos éves növekedési ütemeket tartania, az is erőteljes hozzájárulás lenne a világgazdaság növekedéséhez - áll a Fitch előrejelzésében.

A kínai hazai össztermék (GDP) az idén 6,2 százalékkal növekszik; ez 0,1 százalékponttal rontott prognózis a decemberi előrejelzéshez képest. Jövőre 6 százalékos növekedést várnak a kínai gazdaságban. Kína a 2010-2014-es időszakban 8,6 százalékos éves növekedési átlagot ért el.

Az elemzőcég a legnagyobb negatív korrekciót az orosz gazdaság teljesítményére adott előrejelzésében hajtotta végre, elsősorban a zuhanó olajárak miatt. 2016 egészére az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számol a decemberben jósolt 0,5 százalékos idei növekedés helyett. Ez azt jelenti, hogy Oroszország kétévi folyamatos recesszióban lesz, tavaly ugyanis 3,7 százalékkal esett az orosz hazai össztermék.

HOZZÁSZÓLÁSOK