Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ egyik vezető pénzügyi szolgáltató cége kedden közzétett őszi előrejelzésében a világgazdaság idei növekedésének várható mértékét a júliusban prognosztizált 3,4 százalékról 3,1 százalékra, a jövő évit pedig 3,9 százalékról 3,4 százalékra csökkentette.

Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) idén 2,4, jövőre pedig 1,9 százalékkal bővülhet, miközben júliusban még 2,5, illetve 2,7 százalékkal számoltak a Morgan Stanley elemzői. Az orosz GDP idén 4,2, jövőre pedig 1,3 százalékkal zsugorodhat az új előrejelzés szerint, alig változott a júliusban jósolt 4,2, illetve 1,2 százalékos értékhez képest - derül ki az Interfax orosz hírügynökség jelentéséből.

A fejlődő országok gazdasági növekedésének várható ütemét az idei évre 4,4 százalékról, 4,1 százalékra, a jövő évre pedig 5,1 százalékról 4,6 százalékra mérsékelték az elemzők. Kínában az idén 7 százalékos, jövőre pedig 6,8 százalékos GDP-bővülésre számítanak.

A 19 európai uniós tagállamból álló euróövezetre az idei növekedés várható mértékét 1,4 százalékról 1,3 százalékra, a jövő évit pedig 2,2 százalékról 1,9 százalékra csökkentette a Morgan Stanley.

A makrogazdasági helyzet romlásával párhuzamosan a Morgan Stanley arra számít, hogy a legtöbb országban fennmarad a gazdasági növekedést ösztönző laza monetáris politika, illetve az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában lassabb ütemben emelik majd a kamatokat a központi bankok. A kínai jegybank ősszel még egy alkalommal csökkentheti kamatait - vélik az elemzők.