Ropogós célpontot talált Orbán új barátja

Donald Trump jól megmondta a véleményét az EU-ról, amely szerinte egy konzorcium, amely azért jött létre, hogy legyőzze az USA-t a világkereskedelemben. Ha az USA elnöke lesz, akkor vámháborút indítanak Kína, Mexikó, meg mindenki ellen.
Napi.hu, 2016. július 25. hétfő, 18:19
Fotó: MTI/EPA

Az USA elnökeként kész lenne felmondani az elmúlt évtizedek legalapvetőbb szabadkereskedelmi megállapodásait Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, akit Orbán Viktor miniszterelnök is megdicsért hét végi beszédében - derült ki abból az interjúból, amelyet a hét végén az NBC-nek adott. Az ingatlanmágnás az előválasztások során populista irányvonala egyik fontos elemévé tette a szabadkereskedelmi egyezmények ostorozását.

Katasztrófa

Két fő célpontja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA), illetve a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) égisze alatt létrejött megállapodás a világ államai között. Mindkettőt "katasztrófának" tartja. A NAFTA felmondásával 15-35 százalékos adót vetne ki azokra az amerikai feldolgozóipari vállalatokra, amelyek Mexikóba viszik a termelésüket.

Arra a felvetésre, miszerint ezzel a WTO-szabályokat is sértenék, azt válaszolta, hogy nem számít. Mármint nem lesz érdekes akkor, ha az USA az ő vezetése alatt újratárgyalja a WTO-megállapodást vagy egyszerűen kilép a szervezetből. Mellesleg a WTO-t is egy "katasztrófának" tatja. Természetesen a kínai termékek importjára is vámot vetne ki.

Biznisz

Az elnökjelölt felhasználta az alkalmat, hogy megjegyezze: a politika csodálatos világának elitjén belül egyedül ő jósolta meg, hogy a brit szavazók többsége az EU elhagyása mellett fog voksolni a június végi népszavazáson. Ugyanakkor nem aggódik azért, hogy az Európai Unió a Brexit miatt széthullik.

Ne felejtsük el: miért is egyesültek az európai országok elsősorban? - tette fel magának a kérdést. Azért, hogy az üzletben, a külkereskedelemben legyőzzék az Egyesült Államokat - adta meg a választ Trump. Ezután jelezte, hogy szereti Európát, csupán úgy véli, hogy az EU egy konzorcium, amelyet az USA-val szembeni versenyre hoztak létre.

Eddig rendben volt

A brit Guardian ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az EU az 1952-es szén- és acélegyezményen alapul, alapvető célja, hogy megelőzze az újabb háborúk kitörését a kontinensen. Az elmúlt évtizedekben ugyan vámunióvá alakult, egységes piacot épített és lépéseket tett a monetáris és fiskális unió felé is, ám az USA elnökei pártállástól függetlenül mindig támogatták ezt az építkezést.

Azért sem

Trump okozott némi fejfájást azoknak a tanácsadóinak, akik a NATO-val kapcsolatos kijelentéseit azzal próbálták mentegetni, hogy mondataikat kiragadták a szövegkörnyezetükből. Nem tévedés - derült ki mostani interjújából - valóban fel akarja mondani a NATO alapvető szabályát, nevezetesen, hogy a szövetségesek, köztük az USA hadserege automatikusan megvédi azt a tagországot, amelyet agresszió ér.

Ha egy országot, amely nem költött eleget a védelmére, megtámadnak, mindenki azt mondja: Van egy megállapodásunk! Igen, csakhogy velük is kötöttek egy megállapodás, amely szerint fizetniük kell. Vannak országok a NATO-n belül, amelyek hasznot húznak belőlünk - fejtegette hozzátéve, hogy ha fizetnek, akkor ő nagy híve lesz a NATO-nak. Ha nem, akkor nem - elmúltak már azok az idők.

Nem tudja a republikánus balkéz...

A republikánus elnökjelölt szerint 100 százalékban téves párttársa, a szenátus többségi frakcióját vezető Mitch McConnell reakciója korábbi hasonló tartalmú megjegyzésére. McConnell azt mondta a Politicónak adott interjújában, hogy a NATO a világtörténelem legfontosabb katonai szövetsége. Biztosíthatom a NATO-szövetségeseinket, hogy ha bármelyiküket támadás éri, akkor ott leszünk, hogy megvédjük őket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.07.26 11:02

@David Dakota:
Liberálbolsevizmus azért több mint a tök ász, az ászok ásza ez mindent megmagyaráz még a hurrikánokat is meg a szifiliszedet is!
Várjuk a könyvet mikor arról írsz hogyan lett a piszkos imperialista Nyugatból piszkos liberálbolsevizmus. Gondolom úgy hogy egy kemény MSZMP párttitkárból meg a gyerekéből a demokrácia "bajnoka". Csak hazudni kell folyton a széljárásnak megfelelően, ez a titok. Nem a Nyugat változott szegényes tudású és szókincsű hozzászóló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.26 09:29

@HauserArnold: Hát persze, az imperialista kémek és beépült sejtek ellen harcolni kell, éberség, Hauser elvtárs! :P

Nincs orosz erőfölény. Ez egy blöff.

A toryk főleg a liberálbolsevista Cameron alatt hajlamosak voltak a liberálbolsevizmusra. De Theresa szerencsére konzervatívabb, és a toryk végre megszabadultak a liberális demokratától is. Mellesleg az angol oroszellenesség nagyhatalmi marakodás része, úgy tetszik, nacionalista hőzöngés. Éppen ideje, hogy egy liberálbolsevista ezt kiszolgálja!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.07.26 09:25

@David Dakota:

Azt oroszok nem akarnak visszajönni: már itt is vannak.

A libsik találják ki azt is, hogy az oroszok erőfölényben vannak.

Az orosz fenyegetés is az olyan libsik híre, mint az angol toryk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.25 21:55

@foldnyuzo: nincs orosz fenyegetés, Oroszország egy hanyatló birodalom. Nem igaz, hogy az oroszok vissza akarnának jönni Közép-Európába.

Az összes ilyen állítás luberálbolsevista hazugság, amit az elnyomó és korrupt libsik találtak ki.

De ha lenne is orosz fenyegetés: mire megy 150 millió ember a félmilliárd európai ellen? Bizony, USA nélkül is meg kell tudnunk védeni magunkat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.25 21:28

És természetesen a nato-t illetően is neki van igaza, nem a bolsevista napi.hu "ujságírónak". Bizony a nato szerződés a kollektív védelemről szól, nem arról, hogy az usa mindenkit megvéd, hanem arról, hogy erejéhez mérten mindenki hozzájárul a védelemhez. A balti államok jelenleg potyautasok, amelyek semmit nem költenek a hadseregre, jellemző, hogy még légierejük sincsen. De közben provokálják az oroszt és elvárják, hogy mások védjék meg őket. Pl. mi, pedig lassan szegényebbek vagyunk náluk.

Az is szabály a nato-ban, hogy a tagállamoknak a gdp2%-t kell a hedseregre költeniük. Ezt nagyon sok tagállam nem tartja be, mi sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html