Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az USA elnökeként kész lenne felmondani az elmúlt évtizedek legalapvetőbb szabadkereskedelmi megállapodásait Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, akit Orbán Viktor miniszterelnök is megdicsért hét végi beszédében - derült ki abból az interjúból, amelyet a hét végén az NBC-nek adott. Az ingatlanmágnás az előválasztások során populista irányvonala egyik fontos elemévé tette a szabadkereskedelmi egyezmények ostorozását.

Katasztrófa

Két fő célpontja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA), illetve a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) égisze alatt létrejött megállapodás a világ államai között. Mindkettőt "katasztrófának" tartja. A NAFTA felmondásával 15-35 százalékos adót vetne ki azokra az amerikai feldolgozóipari vállalatokra, amelyek Mexikóba viszik a termelésüket.

Arra a felvetésre, miszerint ezzel a WTO-szabályokat is sértenék, azt válaszolta, hogy nem számít. Mármint nem lesz érdekes akkor, ha az USA az ő vezetése alatt újratárgyalja a WTO-megállapodást vagy egyszerűen kilép a szervezetből. Mellesleg a WTO-t is egy "katasztrófának" tatja. Természetesen a kínai termékek importjára is vámot vetne ki.

Biznisz

Az elnökjelölt felhasználta az alkalmat, hogy megjegyezze: a politika csodálatos világának elitjén belül egyedül ő jósolta meg, hogy a brit szavazók többsége az EU elhagyása mellett fog voksolni a június végi népszavazáson. Ugyanakkor nem aggódik azért, hogy az Európai Unió a Brexit miatt széthullik.

Ne felejtsük el: miért is egyesültek az európai országok elsősorban? - tette fel magának a kérdést. Azért, hogy az üzletben, a külkereskedelemben legyőzzék az Egyesült Államokat - adta meg a választ Trump. Ezután jelezte, hogy szereti Európát, csupán úgy véli, hogy az EU egy konzorcium, amelyet az USA-val szembeni versenyre hoztak létre.

Eddig rendben volt

A brit Guardian ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az EU az 1952-es szén- és acélegyezményen alapul, alapvető célja, hogy megelőzze az újabb háborúk kitörését a kontinensen. Az elmúlt évtizedekben ugyan vámunióvá alakult, egységes piacot épített és lépéseket tett a monetáris és fiskális unió felé is, ám az USA elnökei pártállástól függetlenül mindig támogatták ezt az építkezést.

Azért sem

Trump okozott némi fejfájást azoknak a tanácsadóinak, akik a NATO-val kapcsolatos kijelentéseit azzal próbálták mentegetni, hogy mondataikat kiragadták a szövegkörnyezetükből. Nem tévedés - derült ki mostani interjújából - valóban fel akarja mondani a NATO alapvető szabályát, nevezetesen, hogy a szövetségesek, köztük az USA hadserege automatikusan megvédi azt a tagországot, amelyet agresszió ér.

Ha egy országot, amely nem költött eleget a védelmére, megtámadnak, mindenki azt mondja: Van egy megállapodásunk! Igen, csakhogy velük is kötöttek egy megállapodás, amely szerint fizetniük kell. Vannak országok a NATO-n belül, amelyek hasznot húznak belőlünk - fejtegette hozzátéve, hogy ha fizetnek, akkor ő nagy híve lesz a NATO-nak. Ha nem, akkor nem - elmúltak már azok az idők.

Nem tudja a republikánus balkéz...

A republikánus elnökjelölt szerint 100 százalékban téves párttársa, a szenátus többségi frakcióját vezető Mitch McConnell reakciója korábbi hasonló tartalmú megjegyzésére. McConnell azt mondta a Politicónak adott interjújában, hogy a NATO a világtörténelem legfontosabb katonai szövetsége. Biztosíthatom a NATO-szövetségeseinket, hogy ha bármelyiküket támadás éri, akkor ott leszünk, hogy megvédjük őket.