Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközileg legjelentősebb élelmiszerek havi árváltozását követi, 2,2 százalékkal volt magasabban a novemberi értékénél, továbbá az éves átlaga az elmúlt három év legmagasabb szintjét produkálta, 3,1 százalékkal meghaladva a 2019-est - írja a FAO közleményében.

A gabonafélék árindexe 1 százalékkal emelkedett novemberhez képest és összesen 6,6 százalékkal az év során. Megdrágult mind a búza, kukorica, cirok és rizs exportja is, részben a termelési kilátások rosszabbodása miatt az amerikai kontinensen és Oroszországban. Éves szinten a rizs exportára 8,6 százalékkal volt több tavaly mint 2019-ben, ez a kukorica és a búza esetében 7,6 és 5,6 százalékra rúgott.

A FAO növényi olajokra vonatkozó árindexe 4,7 százalékkal ugrott meg decemberben, amivel 2012 szeptembere óta nem látott szintre ért. Az ok: a legjelentősebb pálmaolaj-termelő országok készlethiányát tetőzte Indonézia kereskedelmi nehézségei. A szójaolaj nemzetközi árára hatással voltak az elhúzódó sztrájkok Argentínában, gátolva a termelést és a tengeri szállítást. Éves átlagban 19,1 százalékkal teljesítették túl a 2019-es értéket.

A magyar vásárlók is megérezték a drágulást

A KSH 2020. novemberi közlése szerint az elmúlt egy évben Magyarországon az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 14,4, a párizsi, kolbászé 12,6, az étolajé 11,5, a liszté 10,5, a cukoré 10,4, a munkahelyi étkezésé 9,7 százalékkal lett magasabb.

A tejtermékek ára 3,2 százalékkal nőtt, amely emelkedés már hetedik hónapja tart, miután erős globális keresleti hiány lépett fel a szárazabb és melegebb időjárás miatt a Csendes-óceán térségében, továbbá a magasabb belső kereslet miatt Nyugat-Európában. Mindemellett a tejtermékek ára összesítve 1 százalékkal alulmúlta a tavaly előtti éves szintet.

A húsfélék 1,7 százalékot drágultak és a teljes évi átlaguk 4,5 százalékkal volt alacsonyabban a 2019-esnél. A szárnyasok iránti kereslet felélénkült decemberben, főleg a Közel-Keleten és a legfőbb termelő országokban, miközben Európában a madárinfluenza sújtja az ágazatot. A sertéshús ára valamelyest csökkent miután a felfüggesztették a német exportot Ázsiába az afrikai sertéspestis megjelenése miatt.

A korábbi drágulás után a FAO cukorár-indexe 0,6 százalékkal csökkent decemberben. Az év egészét tekintve még így is 1,1 százalékkal teljesítették túl a korábbi éves átlagot, köszönhetően a kínai import erősödésének és az indonéz élelmiszeripar finomított cukor iránti keresletének, amit a pozitív brazil és indiai termelési kilátások sem tudtak ellensúlyozni - közölte a FAO.