Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem indokolt, hogy az EU-tagság megszűnése Nagy-Britannia eltérő letelepedési és foglalkoztatási szabályokat alkalmazzon az Európai Unióból és az unión kívülről érkező vendégmunkások esetében - idézte az MTI a Migration Advisory Committee (MAC) jelentését.

A szervezetet a belügyi tárca bízta meg tavaly egy átfogó felmérés elkészítésével arról, hogy az EU-s munkavállalók bevándorlása miként hat a brit gazdaságra. A MAC hivatalosan független szervezet, de a brit belügyminisztérium mellett működik.

Folyamodhatnak egy ideig

A MAC arra a következtetésre jutott, hogy a migráció gazdasági hatása nem a külföldi munkavállalók nemzeti  hovatartozásától, hanem szakképzettségüktől, koruktól és az általuk igénybe vett közszolgáltatásoktól függ.

Ezért ha a bevándorlás távlati szabályozása nem képezi majd az Európai Unió és Nagy-Britannia brexit megállapodásának részét, így London önmaga dönthet saját jövőbeni bevándorlási szabályrendszeréről, akkor a MAC olyan rendszer meghonosítását javasolja, amelyben az Európai Unióban maradó országok Nagy-Britanniában letelepedni és dolgozni kívánó állampolgárai nem részesülnének kedvezményes elbírálásban.

A brit belügyminisztérium jelenleg érvényes útmutatója szerint az EU-tagországok állampolgárai kétféle tartózkodási jogviszonyért, letelepedett, illetve előzetes letelepedett státusért folyamodhatnak, attól függően, hogy a 2019. március végi kilépést követő, 2020 végéig tartó átmeneti időszak végéig eltöltöttek-e öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában.

A fotó forrás: Reuters