Rossz hír érkezett Kínából

Gyorsult a kínai iparvállalatok nyereségének csökkenése szeptemberben a mérséklődő belföldi kereslet, valamint a kínai-amerikai kereskedelmi viszály hatására.
Domokos László, 2019. október 28. hétfő, 08:33
Fotó: Getty Images

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint az ipari nagyvállalatok nyeresége éves összehasonlításban 5,3 százalékkal, 575,58 milliárd jüanra (1 jüan=forint) esett. Augusztusban szerényebb, 2 százalékos nyereségcsökkenést mértek - írta az MTI.

A felmérés azokra a vállalatokra terjed ki, amelyek fő tevékenységükből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant.

Az év első kilenc hónapjában 4590 milliárd jüan nyereséget termeltek a nagy ipari vállalatok, ami 2,1 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Az első nyolc hónapban keletkezett profit 1,7 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A kínai iparvállalatok nyeresége a tavalyi év második felében kezdett el mérséklődni, párhuzamosan a gazdasági növekedés lassulásával és az ipari termelői árak csökkenésével. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború elmélyülése és a világgazdasági növekedés lassulása tovább fokozta a nyomást.

HOZZÁSZÓLÁSOK