A nemzetközi kereskedelmi konfliktusok és a brexit körüli bizonytalanság kifejezetten hátrányosan érintette az exportorientált német vállalatok forgalmát - jelentette ki Holger Bingmann, a BGA (Bundesverband Großhandel, Außenhandel, Dienstleistungen e.V.) elnöke kedden Berlinben - írta az MTI.

A 2019-es évet ebből a szempontból akár le is írhatjuk és valószínűleg meg kell hogy elégedjünk egy pozitív nullával - fogalmazott a közgazdász. Az export esetében legfeljebb egy szerény 0,5 százalékos növekedés elérésében lehet még reménykedni. A növekedés beindulására legkorábban 2020 második felében lehet számítani.

Az exportorientált német gazdaság kilenc egymást követő évben folyamatosan növekedett és az elmúlt öt évben rekordot ért el exportban. Az export növekedési üteme tavaly már lassult ugyan, de az idén nyáron a BGA még ezzel együtt is 1,5 százalékos növekedést jelzett előre a folyó évre.

A német vállalatok a BGA elnöke szerint attól is tartanak, hogy az Egyesült Államokkal kialakult kereskedelmi konfliktus csak tovább eszkalálódik azzal, ha a WTO jóváhagyása nyomán az EU a maga részéről is megemeli a védővámokat. "Az az ország, amelyik védővámokat vet ki rendszerint saját magát károsítja meg ezzel" - figyelmeztetett Holger Bingmann, aki szerint "a számlát ugyanis minden esetben a fogyasztók fizetik meg"

A német exportvállalatok az Egyesült Államok mellett fenntartásokkal kezelik kínai üzleti kilátásaikat is. A két ország felé 4,3 százalékkal emelkedett a német export az év első felében, ez azonban messze elmarad az elmúlt évek két számjegyű növekedési üteme mögött.

A német exportőrök ezért az EU és a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi tömörülés közötti szabadkereskedelmi megállapodástól várnak némi enyhülést szorult helyzetükben. Holger Bingmann szerint az eleddig meglehetősen zártnak számító térség piacának megnyitásából elsősorban a kis- és középvállalatok profitálhatnak. "Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elszalasszuk az előttünk megnyíló legkisebb lehetőségeket sem" - fogalmazott a közgazdász.