Rossz hír jött az EU-ból

Lassult az euróövezeti magánszektor növekedése szeptemberben, a feldolgozóipar az utóbbi két év leggyengébb hónapját tudhatja maga mögött az exportrendelések stagnálásának következtében - ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexeinek előzetes adataiból, amelyeket pénteken tettek közzé.
Dzindzisz Sztefan, 2018. szeptember 21. péntek, 11:02
Fotó: Pixabay

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 24 havi mélypontra, 53,3 pontra esett az augusztusi 54,6 pontról. Elemzők 54,4 pontra számítottak. A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe viszont 54,7 pontra, 3 havi csúcsra nőtt. Elemzők az előző havival megegyező értékre, 54,4 pontra számítottak - írja az MTI.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI 4 havi mélypontra, 54,2 pontra süllyedt az augusztusi 54,5 pontról, szemben az elemzők által várt 54,4 ponttal. A szeptemberi előzetes 54,2 pont a második legrosszabb adat 2016 novembere óta.

A BMI-mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását, az alacsonyabb pedig a mérséklődését tükrözi.

Az euróövezeti magánszektor növekedésének ütemét a feldolgozóipar fogta vissza. A feldolgozóipari termelés növekedési üteme 28 havi mélypontra lassult, az új rendelések állománya is alig, 2015 februárja óta nem tapasztalt alacsony mértékben bővült. Az pedig 2013 júniusa óta először fordult elő, hogy az exportmegrendelések nem tudtak emelkedni, hanem csak stagnáltak.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság, Németország és Franciaország magánszektora egyaránt gyengébben nőtt a vártnál. Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 53,6 pontra, 21 havi mélypontra, Németországé pedig 55,3 pontra, 2 havi mélypontra csúszott le.

A kereskedelmi háborúk, a Brexit, a globális kereslet fogyatkozása (főleg az autóiparban), a kockázatkerülés növekedése, a raktárkészletek csökkenése és a politikai bizonytalanságok fokozódása egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy lassabb ütemben bővült az euróövezeti magánszektor. A lassulás a feldolgozóiparra korlátozódott, a szolgáltatási ágazat, részben az erős belső keresletnek köszönhetően, gyorsuló ütemben nőtt. A szeptemberi beszerzésimenedzser-indexek alapján arra lehet számítani, hogy július-szeptemberben az előző negyedévhez képest 0,5 százalékkal növekedhet az euróövezet hazai összterméke - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, aki ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a növekedési ütem a jövőben tovább mérséklődhet.

A fotó forrása: Pixabay/CC0 Creative Commons

HOZZÁSZÓLÁSOK