Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában legutóbb több mint három éve, a 2015 január-márciusi időszakban regisztráltak visszaesést negyedéves összevetésben. Elemzők kisebb, 0,1 százalékos csökkenésre számítottak.

Az idén eddig rendre nőtt a német gazdaság teljesítménye, az első negyedévben 0,4 százalékkal, a második negyedévben 0,5 százalékkal - írja az MTI.

A Destatis előzetes adatai alapján a július-szeptemberi időszakban történt visszaesés főleg külgazdasági tényezőknek tulajdonítható: az export csökkent a második negyedévhez képest, az import pedig növekedett. A belgazdasági folyamatok vegyes képet mutatnak, a beruházások bővültek és az építőipar teljesítménye is nőtt, de a háztartások fogyasztási kiadása csökkent, az állami kiadások pedig minimális mértékben haladták meg a második negyedévi szintet - áll a Destatis közleményében.

A német sajtóban ismertetett első elemzői magyarázatok szerint a gyenge teljesítményt elsősorban az okozta, hogy az autóiparban nehezen halad az átállás az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek megállapítására szolgáló új nemzetközi szabványra (WLTP). A Volkswagen csoport dízelbotránya nyomán bevezetett WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures - világszinten összehangolt könnyűjármű-tesztelési eljárások) miatt meg kell újítani a típusengedélyeket, ami a vártnál lassabb folyamat, így egy sor modell értékesítését szüneteltetik.

Éves összevetésben nőtt a német gazdaság, teljesítménye 1,1 százalékkal haladta meg a 2017 harmadik negyedévében elért szintet. Elemzők nagyobb, 1,3 százalékos növekedésre számítottak.

A Destatis adatai szerint a harmadik negyedévi hazai összterméket 45,04 millió munkavállaló állította elő a 82,8 millió lakosú országban. A foglalkoztatottak száma első alkalommal lépte túl a 45 milliós küszöböt Németország 1990-ben végrehajtott újraegyesítése óta. A foglalkoztatottak száma 556 ezerrel, 1,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. (Beintett az EU-nak Olaszország.)