Szerbia EU-tagsága: rosszul állnak

Lényegében kátyúba futott Szerbia uniós csatlakozási folyamata, miután a balkáni ország nem tudott előrelépni a belépés feltételeinek teljesítésében. A magyar kormány erőteljesen támogatja Szerbia EU-s csatalakozását.
Barabás Júlia, 2018. november 19. hétfő, 11:50
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottságnak a 23. és 24 csatlakozási fejezetről készült jelentése szerint Szerbia szinte semmilyen eredményt sem mutatott fel az igazságügy reformjában, a korrupcióellenes harcban, a háborús bűnösök elítélésében és a sajtószabadság terén - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Szerbia fejlődést mutatott az intézményi reformokban, a kisebbségi jogokban, a pénzmosás elleni küzdelemben és a menekültügyben. A korrupciós ügyek felderítésében, az elkövetők megbüntetésében és a magas rangú vádlottak felelősségre vonásában mindössze részleges eredmények születtek, különösen olyan esetekben, amikor az érintettek a politikában is érdekelt személyek voltak.

Az uniós dokumentum felsorolja a szerbiai újságírókat ért fenyegetéseket és megfélemlítéseket, valamint az ellenük elkövetett erőszakos cselekedeteket. Ezekben az esetekben továbbra is ritkán születnek bírósági ítéletek. Az Európai Bizottság szerint Szerbia nagyban hozzájárul a migrációs folyamatok koordinálásához. Az Orbán-kormány a szerb uniós csatlakozás legerősebb támogatója az EU-ban.

HOZZÁSZÓLÁSOK