Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb sörgyártók már a jövő hónaptól emelnék áraikat Szlovákiában, a kérdés már csak az, hogy mit szólnak ehhez az üzletláncok - írta a pozsonyi Új Szó. Az idei szárazság az árpa terméshozamára is rányomta a bélyegét, csaknem 40 ezer tonnával kevesebb termett, mint tavaly, ráadásul a komló minősége is elmarad az egy évvel korábbitól.

Ha ez még nem lenne elég, a kormány szociális intézkedései miatt nőttek a munkaerőköltségek, a cégeknek többet kell fizetniük az energiaszolgáltatásért, és a csomagolóanyagok ára is megugrott - nyilatkozta Jana Shepperd, a Szlovákiai Sörgyártók Szövetségének az elnöke.

Ezért aztán a pilzeni Prazdroj és a besztercebányai sörgyár is emelni akarja árait. A négy nagy szlovákiai sörgyártó közül három ugyan nem szlovákiai komlót használ, a komló minőségével azonban gondok vannak Csehországban is. A cseheknél már korábban 3,7 százalékos drágulást jeleztek.

Az üzletláncok egyelőre óvatosan nyilatkoznak. A Billa, a Coop Jednota és a Kaufland is elismeri, hogy a sörgyárak az árak növelését javasolják, részletekkel, a jelenleg is folyó tárgyalásokra hivatkozva, egyelőre nem szolgálnak.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu