Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közölt adatai szerint az ipari termelés éves összevetésben 4,7 százalékkal nőtt, messze elmaradva az elemzők által jósolt 5,4 százalékos növekedéstől, illetve a szeptemberi 5,8 százaléktól.

A kiskereskedelmi forgalom szintén nem a várakozásoknak megfelelően teljesített: a tavaly azonos időszakihoz képest 7,2 százalékkal nőtt októberben a szeptemberi 7,8 százalék után, miközben elemzők enyhe erősödésre, 7,9 százalékra számítottak. A kiskereskedelmi forgalom ezzel féléves mélypontra esett, utoljára áprilisban mértek szintén 7,2 százalékos növekedést, ami akkor 16 évre visszamenőleg a legrosszabb adat volt.

A beruházások éves összehasonlításban 5,2 százalékkal nőttek az év első tíz hónapjában, ezzel az eddig mért leggyengébb eredményt produkálták. Elemzők arra számítottak, hogy ismétlődik majd a szeptemberi 5,4 százalékos eredmény.

A beruházások 60 százalékát kitevő magánberuházások növekedési üteme a tavalyi év azonos időszakához képest 4,4 százalék volt a január-októberi időszakban.

Liu Aj-hua, a kínai statisztikai hivatal szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta: bár egyes rövidtávú tényezők ingadozásokat idéztek elő bizonyos mutatók esetében, a gazdaság általános teljesítménye stabil maradt. Hozzátette: a javulás jeleit hordozó gazdasági stabilitás iránya változatlan.

A pekingi vezetésnek azonban az adatok láttán feltehetően további gazdaságélénkítő intézkedéseket kell hoznia ahhoz, hogy elérjék az idei évre kitűzött célt, és a gazdaság növekedési üteme a 6,0-6,5 százalékos sávba essen. A harmadik negyedévben a bruttó hazai termék éves összevetésben csupán 6,0 százalékkal bővült, ami 1992 első negyedéve óta a legalacsonyabb.