A HSBC előzetes számításai szerint decemberben 49,5 pontra csökkent a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) a novemberi 50 és az októberi 50,4 pontról. Szeptemberben és augusztusban egyaránt 50,2 ponton állt a BMI.

Az HSBC a kis- és középvállalatok teljesítményét méri. A bmi 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Utoljára hét hónappal ezelőtt, májusban volt 50 pont alatt a mutató.

Csak az új exportmegrendelések növekedtek, az alindexek közül minden más 50 pont alatti értéket mutatott, köztük a kibocsátásé, az új hazai megrendeléseké, a foglalkoztatásé. A gyászos adatokat tartalmazó jelentés erősíti a befektetők félelmét, hogy a kínai gazdasági növekedés tovább veszít lendületéből, és erősebb ösztönző intézkedéseket kell hozni, nem elég, hogy a kínai jegybank kamatot csökkentett.

Az alapvetően a gyenge keresletet tükröző dezinflációs nyomás növekedése a következő hónapokban további monetáris enyhítést indokol - jelentette ki Csü Hung-pin, az HSBC vezető közgazdásza.

A kínai gazdaság növekedése idén várhatóan 7,4, jövőre pedig 7,1 százalékra lassul. Kína vezetői a múlt héten azt ígérték, hogy megpróbálják fenntartani a mérsékelt növekedést, bár a gazdaságra "viszonylag erős lefelé irányuló nyomás" nehezedik. A kormány április óta egy sor ösztönző intézkedést fogadott el a gazdasági tevékenység élénkítése és a növekedés lassulásának visszafogása érdekében, amivel vegyes sikereket ért el.

A vártnál csak kicsit rosszabb adatnak még így is örültek a sanghaji tőzsdén befektetők: az irányadó ázsiai tőzsdeindexek közül kedden csak a Shanghai Composite növekedett, 2,30 százalékkal, 67,84 ponttal, 3021,26 emelkedett zárásra. A hongkongi Hang Seng azonban 1,22 százalékos mínuszban, 22 747,00 ponton áll.