Rossz adat jött az USA-ból

Az amerikai termelékenység 2 százalékkal esett a negyedik negyedévben, aminek oka, hogy hosszabb ledolgozott órák mellett az áruk és szolgáltatások alig változtak. A MarketWatch által megkérdezett elemzők 1,5 százalékos eséssel számoltak.
NAPI, 2013. február 7. csütörtök, 15:29
Fotó: Napi.hu

A tavalyi év egészét tekintve a termelékenység becsült adatok alapján 1 százalékkal emelkedhetett a 2011-es 0,7 és a 2010-es 3,1 százalékos növekedéshez képest. A negyedik negyedévben az áruk és szolgáltatások kibocsátása 0,1 százalékra kúszott fel, miközben a ledolgozott órák száma 2,2 százalékra ugrott. A fajlagos bérköltségek 0,7 százalékkal emelkedtek. Az amerikai munkásoknak kifizetett órabére 2,4 százalékos növekedést mutatott a negyedik negyedben, de az inflációval kiigazított érték már csak 0,3 százalékos emelkedést mutatott. Az inflációval kiigazított bérek viszont 0,4 százalékkal estek az egész évre kivetítve a 2011-ben tapasztalt 0,5 százalékos csökkenés után.

Az amerikai feldolgozóipari szektorban a termelékenység 2 százalékkal emelkedett a negyedik negyedévben, meghaladva ezzel a július-szeptemberi időszakban mért 0,9 százalékos esést. A harmadik negyedéves termelékenyégi növekedést eközben a korábbi 2,9 százalékról 3,2 százalékra módosították.

HOZZÁSZÓLÁSOK