Rossz adatok Csehországból és Szlovákiából

Csehországban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a munkanélküliség, míg a januári szlovák ipari termelés 20 százalékkal esett vissza.
NAPI Online, 2009. március 9. hétfő, 12:05
Fotó:

A szlovák statisztikai hivatal adatai szerint az országban 10 éve legnagyobb mértékben, 27 százalékkal esett vissza az ipari termelés januárban éves összevetésben - jelentette az MTI-Eco. Ezen belül a feldolgozóipari termelés 32,7 százalékkal zuhant az elmúlt év azonos időszakához képest. A szlovák gazdaság húzóágazatainak számító jármű- és elektronikai ipar termelésében is jelentős csökkenés figyelhető meg. Az autógyártásban 47,7 százalékos a visszaesés, míg az elektronikai termékgyártás 9,8 százalékkal csökkent a decemberi 13 százalékos süllyedést követően.

Csehországot is érzékenyen érinti a gazdasági válság, ugyanis a várt 7 százalék helyett 7,4 százalékra növekedett a munkanélküliség februárban. Ez jelentős növekedésnek számít az egy évvel ezelőtti, 5,9 százalékhoz képest. Az infláció viszont ezzel ellentétben csökkent, a fogyasztói árszínvonal növekedése 2 százalékra mérséklődött a januári 2,2 százalékról. Az inflációt egyebek között az áram- és vízszolgáltatás mérséklődő drágulása fékezte.

HOZZÁSZÓLÁSOK