Rossz döntés volt az euró Szlovákiának

Szlovákia helyzete miatt aggódik a külföldi gazdasági sajtó – napokban megjelent elemzések Szlovákia nehéz helyzetét ecsetelik, helyi vélemények szerint rosszkor vezették be az eurót.
NAPI, 2009. augusztus 5. szerda, 14:02
Fotó:

A The Financial Times Szlovákiáról szóló elemzése szerint a közép-európai tigrisként emlegetett ország akár visszaeshet korábbi sereghajtó szerepébe is, amelyet a Kossuth Rádió szerint jól példáz a költségvetési deficit jelentős, 45-szörösére növekedésére is. A büdzsé hiánya Szlovákiában az év első hét hónapjában meghaladta a 900 millió eurót.

Szlovákia helyzetéről a világ egyik vezető hitelminősítője, a Standard & Poor’s kelet-közép-európai szakértője, Kai Stukenbrock azt mondja: a szlovák gazdaság nagyon jól teljesített az elmúlt 5-6 évben, a legmagasabb növekedési ütemet 2007-ben láthattuk, amikor a GDP 10 százaléknál is nagyobb mértékben gyarapodott. "Ez lényegesen jobb volt, mint bármely más országé a régióban, akár Cseh- vagy Lengyelországban, akár Magyarországon. De ahogy Szlovákia ki tudta használni a világgazdaság növekedési időszakát, ugyanúgy most a súlyos recesszió sújtja" - magyarázza az elemző.

Szlovákia gazdaságát erősen húzta az autóipar, ám most pont ez az ágazat került nagyon nehéz helyzetbe. Ennek eredményeként nagyon komoly visszaesésre számítunk Szlovákiában idén. "Úgy számolunk, hogy a hazai össztermék 6,5 százalékkal zsugorodhat, ami a Magyarországra jósolt 6 százaléknál is komolyabb, nem is beszélve Lengyelországról, ahol egy százalékkal eshet vissza a GDP ebben az évben" - teszi hozzá Kai Stukenbrock.

Ebben az értelemben, Szlovákia számára az euró akadály lehet, hiszen például sokkal drágábbá teszi a munkaerőt külföldiek számára. A szakértő az euró bevezetésének felemás jellegére hívja fel a figyelmet. "Az euró Szlovákia adósság besorolását az euró jócskán javította és javítja."

"A reálgazdaság szintjén az euró elveszi Szlovákiától a kiigazítás egy lehetséges eszközét, az árfolyamot. A mostani válságban azt láthattuk, hogy különösen azokban az országokban, ahol az árfolyam rugalmas, ott segít fenntartani az export versenyképességét, a gyengébb valuta ugyanis olcsóbbá teszi külföldön az adott ország árucikkeit" - világosít fel a S&P munkatársa.

Mint mondja, a kiugró szlovák fejlődés több tényezője változatlanul adott: ilyen a magas termelékenység, a relatív alacsony bérek, a rugalmas munkaerőpiac, és ezek továbbra is hasznot hoznak az országnak. "Ugyanúgy nagyon sokat profitál Szlovákia az előző kormány által megtett reformokból, a társadalombiztosítás átalakításából, a munkát terhelő adók csökkentéséből.

HOZZÁSZÓLÁSOK