Rossz hír a Balatonnak - ez sokaknak fog fájni

Az ígéretek ellenére nem érkezett meg az a pénz a balatoni önkormányzatokhoz, amelyekből fontos fejlesztéseket finanszíroznának. A 300 milliárdos keret nagyját korábban már felosztották a projektek között, ám a kormány hónapokkal ezelőtt leállította a programot.
Napi.hu, 2016. november 22. kedd, 09:52
Fotó: Napi.hu

A balatoni polgármesterek abban bíztak, hogy a kormány október végéig újraindítja a térség fejlesztését szolgáló 300 milliárd forintos programot, amelyet júliusban függesztett fel - derül ki a Magyar Nemezt híréből. A pénz részben uniós, részben kormányzati forrásból jön össze. Ebből finanszíroznák a tóparti beruházásokat 2014 és 2020 kötött.

A Magyar Turisztikai Ügynökség azzal az indokkal vonta vissza a támogatást, hogy idegenforgalmi szempontok alapján felülvizsgálja a tervezett projekteket. Ezzel az a gond, hogy a fejlesztések 90 százaléka nem turisztikai célokat szolgál.

Ráadásul 250 milliárd forintot pályázatokkal vagy egyedi kormánydöntésekkel már előzetesen lekötöttek. Az ügynökség, amely májusban vette át jogutódként a Magyar Turizmus Zrt. szerepét, ennek ellenére újraosztaná a lapokat. A térség települései viszont így nem tudnak továbblépni, függetlenül attól, hogy fideszes vagy független polgármester áll-e az élükön.

HOZZÁSZÓLÁSOK