Rossz hír az Ausztriában élő magyaroknak

Az osztrák szociális rendszer "bevándorlóinak" megállítása érdekében csak öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter, aki erről az Österreich című lap vasárnap megjelent számában beszélt.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 19. vasárnap, 10:58
Fotó: Napi.hu

Amennyiben valaki elveszti a munkáját, vissza kellene utaznia származási uniós országába, vagy egy másik tagállamba, ahol munkát talál - vélte Kurz.

Javaslata szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák. Lapértesülések szerint Ausztria évente 250 millió eurót fizet külföldön élő gyerekek után.

Kurz szerint az uniónak a fontos témákkal kellene foglalkoznia ahelyett, hogy "beleavatkozva" a szociális és egészségügyi rendszer kérdéseibe. Ugyanakkor kijelentette: elismeri a személyek unión belüli szabad áramlását. (Ez a baja a magyarokkal az osztrákoknak.)

Az Ausztriában élő uniós állampolgárok megkapták a támogatást akkor is, ha csak rövid ideig dolgoztak az országban. Az újság szerint az Ausztriában élő munkanélküli kelet-európaiak száma 2011 óta 200 százalékkal, ötvenezerre nőtt.

"Az Európán belüli szabad munkavállalás nagy dolog, de a hiányosságokat ellensúlyozni kell" - idézte a minisztert a Kronen Zeitung című osztrák lap. Úgy vélte, hogy a szociális rendszer akkor működik jól, ha befizetést követően folyósítják az ellátást. Kurz szerint az uniónak át kell engednie a szociális támogatások rendszerének szabályzását a tagállamoknak - írja az MTI.

A Kronen Zeitung által bemutatott adatok szerint 2014-óta 105 ezerről 170 ezerre nőtt az uniós országokból érkező munkavállalók száma Ausztriában. A lap által közölt számok alapján a munkanélküliek harminc százaléka nem osztrák állampolgárságú, közülük 50 ezren uniós tagállamból érkeztek Ausztriába.

Az osztrák kormánykoalíció február végén a munkahelyteremtést és a helyi munkaerő foglalkoztatását ösztönző intézkedésről állapodott meg. Eszerint meghatározott ideig felére csökkentenék a bizonyos alkalmazottak után befizetendő költségeket. Az intézkedés célja továbbá, hogy a jövőben nem engednének be olcsó munkaerőt az országba. Az intézkedés júliustól léphet életbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba.7272, 2017.03.19 12:10

Ha EU tag Ausztria, márpedig az, akkor minden EU-s állampolgárnak ha ott dolgozik, járnak a szoc. juttatások, mert fizeti , levonják tőle a járulékokat. Ha vele együtt élnek kint a 18 alatti gyerekei, azoknak is jár. Ha nem élnek kint vele, nem kellene járni. Ha munkanélküli lesz legalább egy év munkaviszony után, jár a munkanélküli segély. 2004 május elsejével /Magyarország EU tag lett/, ezt tapasztaltam az elsők között. Csak a probléma a menekülthullámmal van, ami óriási terhet ró az osztrák államra. Az EU-s tagállambeliek ellen könnyebb fellépni, mert ők első szóra hazamennek, ha hoznak egy új törvényt. Ez egyáltalán nem mondható el a menekültekről. Ők az állam nyakán maradnak évekig, még ha ki is vannak utasítva.
Ha mindenki szép lassan felrúgja az EU-s szabályokat, mi értelme van az EU-nak? A Merkel által Európára zúdított migránsok ezt is tönkreteszik. Lassan EU ellenes leszek, holott az elsők között voltam az EU csatlakozás haszonélvezőinek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2017.03.19 11:18

"minden nemzetnek joga van, hogy saját magát helyezze az első helyre"
orbán viktor

a fertőzés terjed ausztriában is... most akkor örülünk? :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html